Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Til bords med søstrene Gercke: Selsø Slot

I dette program er Søstrene Gercke taget til det gamle, adelige Selsø Slot, hvor Vibeke vil kaste sig over en gang vildfrikadeller med polenta og bagte artiskokker.

Da Søstrene Gercke, henholdsvis Vibeke og Ulrikke, var små elskede de at lege en leg, som de kaldte "Fru Larsen". Legen gik ud på, at to mødre skulle lave mad til deres børn - dengang blev det til, at de lavede mad i sandkassen til deres dukker. Det hørte også med, at blomster skulle plukkes i haven, så de kunne stå smukt på bordet med det aflagte porcelæn, som de havde fået at lege med.

Nu er Søstrene blevet voksne og legen er blevet seriøs, men mad, æstetik og historie er der stadig.

I dette program er Søstrene Gercke taget til det gamle, adelige Selsø Slot, hvor Vibeke vil kaste sig over en gang vildfrikadeller med polenta og bagte artiskokker. Ulrikke vil dække op i den gamle riddersal og bl.a. vise hvordan artiskokken går igen i opdækningen.

Selsø Slot blev bygget i slutningen af 1500-tallet (stod færdigt 1576) og blev beboet af adelige helt frem til 1829, hvor Agathe von Qualen døde den 11. maj. Arvingen var ikke interesseret i slottet og solgte inventaret på auktion. Herefter påbegyndte slottet en Tornerosesøvn, der skulle vare 144 år.

Men det var absolut ikke nogen skønhedssøvn.

Vejrguderne var hårde ved det, og både vand og sne trængte ind. Ubudne gæster trængte ind og fjernede ovne, dørhåndtag - selv dørene blev slået til pindebrænde. Rummene blev brugt bl.a. til fasaneri, tørrerum, kornlager og hønsehus.
Torneroseslottet var ved at synke i knæ.

I 1972 overtog ægteparret Lindner slottet med formål at restaurere og indrette det til museum. I samarbejde med Nationalmuseets konserveringsafdeling begyndte de en møjsommelig og nænsom restaurering af de ærværdige sale og gemakker.

Selsø Slot står i dag som et fornemt minde om dansk herregårdskultur. Nationalmuseet har kaldt det: "Danmarks mest jomfruelige herregård"
Og nede i Danmarks ældste og mest jomfruelige køkken, står Søstrene Gercke klar…


Søstrene Gerckes bog "Kogebog fra Kongernes Nordsjælland" kan købes i dk4-butikken.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.