Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Litteraturens åsteder - New York (2:2)

”Hylet fra Amerika” er udgangspunktet for anden del af ”Litteraturens åsteder - New York”.

Download program
Højreklik og tryk "Gem link som"



”Hipstere med engleansigter”. Sådan beskriver den amerikanske poet Allen Ginsberg sin generations unge i 50´ernes New York. Det gør han i gennembrudssamlingen ”Howl” fra 1956, – der også er året, hvor den legendariske STRAND Bookstore åbnede på sin nuværende adresse. Endnu står STRAND Bookstore som et autentisk 50´er miljø, som enhver bogelsker bør besøge, og det er da også her, professor Anne-Marie Mai har valgt at lægge ud i denne anden del af ”Litteraturens åsteder - New York”. I STRAND fortæller hun bl.a. om Howl, der var ved at blive forbudt af censuren, fordi den var fuld af samfundskritik og referencer til homoseksualitet. Fx beskriver Ginsberg tidens ungdom som ”de, der har fået deres hjerner ødelagt af sindssyge” og ”de, der lod sig kneppe i røven af hellige motorcyklister og skreg af fryd”. Det var for meget for samtidens bornerte Amerika. Howl blev dog frigivet og kom til at give genlyd i hele verden også i Danmark. Bl.a. Peter Laugesen lod sig inspirere både af Ginsberg, men også af jazzen, hvis ”beat” smittede af på det digteriske sprog i Amerika som i Danmark.

”Beatgenerationen” fik et hjemsted New York med Ginsberg, Burroughs og Kerouac som de centrale personer. De mødtes på Columbia Universitet, som Anne-Marie Mai og dk4´s Frantz Howitz også besøger. – Ligeledes frekventerede den danske forfatter og debattør Elsa Gress Columbia Universitet, hvor hun studerede i 1951-52. I den periode skrev hun flere spændende breve hjem til sin forlægger K. E. Hermann, og de citeres nu offentligt for første gang i ”Litteraturens åsteder”. Bl.a. fortæller Elsa Gress om universitetet, at der ”er en kolossal masse kraftspild og en gyselig masse akademisering som reaktion mod de ”demokratiske” principper, der ikke tillader nogen form for demokratisering”. Elsa Gress er ikke begejstret for undervisningen; i stedet tilbringer hun tiden i Washington Square Park, hvor der diskuteres litteratur, og ikke jobmuligheder og kommende indtjening som på Columbia University. Heller ikke beatgenerationen har Elsa Gress meget tilovers for. Da hun i 1958 skulle oversætte Jack Kerouac skrev hun i endnu et brev til sin forlægger: ”… det her er ”snappy” og ”snazzy” og eddersmart og sidste nycijargon”.

Også det legendariske spillested Café Wha? er et stop på den litterære rundtur i New York. Det var her Bob Dylon havde sit første job som musiker i vinteren 61. Det blev begyndelsen på en ikonisk karriere som musiker og sanger, og som sangskriver kom han til at sætte helt nye standarder for, hvad lyrik kan være.

Både Dylan og mange af hans generations kunstnere boede på Chelsea Hotel, der er endnu et af de helt store litterære åsteder. Desværre er hotellet totalt lukket i forbindelse med en renovering og kan ikke besøges, men historien bliver selvfølgelig fortalt alligevel af en veloplagt Anne-Marie Mai. Bl.a. historien om Anders Bodelsen, der flygtede rædselsslagen fra dette kunstnerhotel, hvor hans forlægger havde installeret ham..

New York har altid virket forførende på forfattere. Også Dea Trier Mørk blev forført i en sådan grad, at hun lod sine politiske paroler glide i baggrunden, da hun udgav en bog – ”Da jeg opdagede Amerika” – om sine mange oplevelser i den multikulturelle smeltedigel i 1986.

Litteraturens aasteder_Hylet_fra_Amerika_lilleAnne- Marie Mai har valgt at slutte af på Brooklyn Bookfestival for at få et gensyn med Salman Rushdie, som hun var med til at give dette års H. C. Andersen-pris. På den måde slutter ringen tilbage til del 1, der begyndte med H. C. Andersen.

Hvor det gennem hele programmet har været Frantz Howitz, der har lagt stemme til de mange litterære citater, gives ordet til allersidst til forfatteren Naja Marie Aidt, der i sit hjem i Brooklyn læser op fra digtsamlingen Alting blinker (2009). Her formår hun på få linjer og med sin egen poetiske stemme at udtrykke hele Amerikas historie.

For danske forfattere, der flytter til en by som New York er der, fortæller Anne-Marie Mai, ”den fare, at man kan miste sit oprindelige sprog, men til gengæld kan man vinde hele verden”.

”Litteraturens åsteder” er ikke udelukkende ment som et tv-program for dk4´s seere, men også som en inspiration for undervisere og litterært interesserede elever fra de større klasser og frem. – De to New York-udgaver er støttet af VELUX Fonden.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.