Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: H.C. Andersen og Holsteinborg

Kammerherre grev Ulrich Holstein-Holsteinborg åbner H. C. Andersens to værelser for dk4 og fortæller om den gamle eventyrdigters nære forhold til familien på Holsteinborg, som han ofte besøgte de sidste 18 år af sit liv.

Greveparret på Holsteinborg nær Skælskør værner om deres privatliv og er ikke dem, der tillader journalister eller fotografer adgang til det historiske gods. Det er derfor et særsyn, at kammerherre grev Ulrich Holstein-Holsteinborg har tilladt dk4s Frantz Howitz at optage et program om H. C. Andersens mange besøg hos den grevelige familie på Holsteinborg.

HC Andersen_og_Holsteinborg_Kammerherre-grev_Ulrich-Holstein-Holsteinborg_lilleDet er greven selv, der fortæller om sine tipoldeforældre, der lod indrette to værelser til H. C. Andersen over godsets vognport og med den ene væg stødende op til kirken. Herfra kunne H. C. Andersen følge med i gudstjenesterne, hvis han da ikke selv deltog. De to værelser blev aflåst, efter at H. C. Andersen havde forladt dem for sidste gang året før sin død, og siden har de været henlagt næsten urørte. Når man kommer op i den lille lejlighed, er det derfor som om, han netop har rejst sig fra skrivebordet.

HC Andersen_og_Holsteinborg_HC_Andersen_lille”Havde jeg et sådant stadigt Hjem, jeg tror da, jeg kunne undvære at Rejse”, har H. C. Andersen skrevet, og sandt er det, at han på Holsteinborg blev optaget og behandlet som et medlem af familien. Dette skyldtes især den smukke grevinde Mimi, som Andersen nærmest satte op på en pedestad. De to gik lange ture og sammensatte blomsterbuketter sammen, og hun gav inspiration til eventyret ”Gemt er ikke glemt” om en fattig, værkbruden pige, som fra sit vindue kun kunne se ud på en jordvold. Til hende fik grevinden indsat et sydvindue, hvorigennem solen kunne skinne ind på den stakkels krøbling. I eventyret giver digteren følgende beskrivelse af grevinden: ”Gaardens Frue er som det fineste Rosenblad, der skinner i Glæde, god Gjernings Glæde, ikke ud i den vide Verden, men inde i Hjerterne, der er det giemt, men ikke glemt”.

HC Andersen_og_Holsteinborg_skaerm_samletBlandt de mange klenodier i Andersens stuer finder man et trefløjet skærmbræt dekoreret på begge sider med digterens egne colager. Billederne er klippet ud af blade og tidsskrifter og refererer til særlige hændelser fra Andersens liv på godset. Midt på én af fløjene befinder H. C. Andersens protræt sig omgivet af blomsterhoveder, hvorpå små fotos af godsets børn, deres venner, fætre og kusiner er påklistret. H. C. Andersens skærmbræt er en unik genstand, som ellers hører et museum til, men her – hvor den er skabt af digteren selv – er den bevaret til glæde for de få, der får lov til at bese værelserne. Nu får alle dk4 seere en chance for at opleve den sjældne genstand.

Et særligt afsnit af programmet hører julen til. På Holsteinborg blev Skandinaviens første juletræ tændt i år 1808. Det var H. C. Andersens veninde enkegrevinde Wilhelmmine, der som ung, nygift frue på godset, indførte denne særlige juletradition. Gennem de 18 år H. C. Andersen jævnligt besøgte Holsteinborg fejrede han kun juleaften sammen med grevefamilien én gang, men han var fast gæst i juledagene, hvor han oplevede juletræet med al dets pynt, hvoraf en del er bevaret frem til i dag.


HC Andersen_og_Holsteinborg_Holsteinborg_lille
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.