Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 53 minutter
Fiskemagasinet

Salon H.C. Andersen på Bakkehusmuseet med Jytte Abildstrøm og Frantz Howitz

Mange af H. C. Andersens eventyr er ved at blive glemt, for de kan være svære at forstå for et nutidigt publikum. De er skrevet med udgangspunkt i andre fælles referencerammer, end dem, vi kender i dag.

Nu griber Jytte Abildstrøm og Frantz Howitz tilbage i historien for at samle noget af det op, der er ved at blive glemt og læser i den forbindelse en række mere ukendte eventyr.

Hvad er en ”springgås” eller en ”spekhøker”? Det – og mange andre eksempler – er helt ukendte begreber for mange af nutidens danskere. Derved mister en del af H. C. Andersens eventyr deres forståelighed og forsvinder mere og mere ud af vores bevidsthed. Kun nogle enkelte eventyr bliver tilbage og læses højt for børn – ofte i moderne gendigtninger. Andre bliver benyttet som forlæg til tegnefilm på en måde, så en del af ”sjælen” i eventyrene forsvinder.

I ”Salon H. C. Andersen” tager hele Danmarks Jytte Abildstrøm og dk4s Frantz Howitz fat i nogle af eventyrdigterens mere ukendte eventyr og læser dem op, sådan som de er skrevet. Ind imellem causerer de med udgangspunkt i eventyrene. Nogle af teksterne, ”Det er ganske vidst”, ”Flipperne” og ”Hørren”, læses op for to stemmer.

Et eksempel på et af de helt ukendte eventyr er ”Den onde fyrste”, der er forbløffende aktuel i en tid, hvor vi de seneste år har set flere diktatorers fald fra tinderne. Andre mere ukendte eventyr er ”To Jomfruer”, ”Et Blad fra Himlen”, ”Vanddråben”, ”Nissen hos Spekhøkeren” og den finurlige historie om ”Springfyrene”, hvor den dårligste i en kappestrid selvfølgelig er den, der vinder prinsessen, mens den bedste må gå i fremmed krigstjeneste og blive slået ihjel.

Da H. C. Andersens 200-års dag blev fejret i år 2005 blev han på én gang pustet op og trukket ned til noget, han slet ikke var. Kulminationen var, da Tina Turner i sidste øjeblik blev hentet ind for at afsynge et par af sine gamle hits til gallashowet – og høstede millionen for det. Nu 11 år efter synes Jytte Abildstrøm og Frantz Howitz godt, at de har råd til at ”genopdage” H. C. Andersen og præsentere ham for et publikum ude på Bakkehusmuseet – ganske gratis. Det har resulteret i en række aftener, hvor publikum strømmede til Bakkehuset for at få læst eventyr op. Nu er det dk4s seere, der får muligheden.

Hvorfor Bakkehuset?? Her kom H. C. Andersen som kun 14-årig for at takke de berømte beboere og kulturpersonligheder Knud Lyne Rahbek og Kamma Rahbek for en mindre donation, de havde ydet ham. Det var også Knud Lyne Rahbek der var med til at tage beslutningen om, at den uslebne diamant H. C. Andersen skulle slibes til på latinskolen i Slagelse. Uden den beslutning havde vi måske ikke haft hans verdensberømte eventyr i dag.

Hvorfor Jytte Abildstrøm og Frantz Howitz? De to har kendt hinanden i mere end 40 år og hver for sig dyrket oplæsning af H. C. Andersens eventyr. Jytte Abildstrøm i professionel sammenhæng, Frants Howitz i det skjulte. De to satte sig for et års tid siden og lavede hver en liste over deres yndlingseventyr. Kun ét eventyr havde de til fælles nemlig ”Hørren”. Det tog de som gode tegn på, at dette kunne blive et vidt facetteret oplæsningsprogram, og sådan blev det.

Salon HC_Andersen_paa_Bakkehusmuseer_med_Jytte_Abildstroem_og_Frantz_Howitz_foto_fra_Springfyrerne
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.