Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Øjeblikket Evighed - viljen til et levet liv

Hvordan formår man at komme tilbage til livet efter at have fået vendt det på hovedet? I dokumentaren ”Øjeblikket Evighed – Viljen til et levet liv” fortæller musiker Thomas Borghus om den ulykke, der i 2007 kostede ham førligheden fra halsen og ned, og hvordan han formåede at arbejde sig tilbage til det, han selv kalder et levet liv.

Thomas Borghus havde fuld gang i karrieren som professionel guitarist, da han i 2007 kommer ud for en alvorlig ulykke i forbindelse med Smuk Fest i Skanderborg. En sen nattetime får han sammen med to veninder den idé at tage en svømmetur i søen. Thomas hopper på hovedet i vandet fra det, han tror, er en badebro, men desværre er der kun 40 cm vand, og han brækker nakken.

I dag er Thomas lam fra halsen og ned. Han har ingen håndfunktion og er afhængig af en hjælper i huset døgnet rundt til at hjælpe sig med alt fra at komme ud af sengen om morgenen til at få skåret sin mad i stykker. Til trods for sit handicap og en hverdag, som de færreste ville kunne forestille sig, lever Thomas i dag et godt liv. Han lever igen af musikken, dels ved at producere musik til forskellige formål og dels gennem spillejobs med sine to bands ”De bedste” og ”Jam I Can”. Desuden har Thomas formået at udvikle en hel særlig teknik, så han kan male billeder med sine to knytnæver, som han selv siger, og det er billeder, som han har stor succes med og udstiller i forskellige sammenhænge.

Det var til Dansktop Talent 2015, at dk4’s tilrettelægger Katrine Orleman Thrane første gang mødte Thomas, da han stillede op med sangen ”Vent på Maria”, der handler om den skæbnesvangre ulykke.

Katrine Orleman Thrane fortæller:
”Det var en meget tankevækkende og rørende oplevelse at se Thomas på scenen, for hvordan når man dertil, at man glad og smilende kan sidde på en scene og underholde med den ulykke, der ændrede alt? Det blev jeg nysgerrig efter at finde ud af, og det har været en meget livsbekræftende oplevelse at få lov at lære Thomas at kende. Jeg kender andre, der er havnet i samme situation som Thomas, som er blevet bitre på livet, hvilket jeg sagtens kan forstå, men det at møde Thomas åbnede mine øjne for, at det nødvendigvis ikke behøver at være sådan. Thomas er et meget reflekteret menneske, der har gjort sig mange tanker om livet, og han har arbejdet intenst med sig selv for at få det bedst mulige ud af det liv, som blev hans skæbne.”

Sammen med fotograf Christian Wengel har Katrine Orleman Thrane i dokumentaren fået lov at følge Thomas’ hverdag helt tæt på, som den ser ud i dag.

Thomas fortæller:
”Jeg sagde ja, fordi jeg tror, at andre kan have interesse i min historie og mit liv. At de erfaringer, jeg har gjort mig, måske kan gøre andre gavn. Jeg ved, at andres liv og historie har gjort indtryk på mig, så jeg ville prøve, ved at deltage og sige ja, at give noget igen den anden vej. Når jeg ser det færdige resultat, er det blevet et langt mere detaljeret spejl, end hvad jeg havde forestillet mig, da vi startede, og jeg forstår bedre, at jeg bør være stolt over det arbejde, jeg har lagt i at komme videre med mit liv, og der hvor jeg er nået til, på trods af de mange udfordringer, der pludselig kom og som stadig er her, hver dag.”

”Øjeblikket evighed – Viljen til et levet liv” har til formål at inspirere seeren til at se positivt på livet og få det bedste ud af det, selvom det måske ikke former sig, som man havde håbet.

Katrine Orleman Thrane fortæller:
”Rigtig mange mennesker oplever tab i deres liv på den ene eller anden måde og kan have svært ved at finde meningen med livet efterfølgende. Det er mit håb, at vi med Thomas’ historie kan være med til at inspirere andre, der har oplevet tab, til at se positivt på dét, de har i deres i liv i stedet for at fokusere på dét, de ikke har. Thomas’ liv tog en uigenkaldelig drejning, som han var nødt til at forholde sig til, og han kunne sagtens være endt som en bitter mand. Men Thomas formåede at finde styrken og kræfterne til at se positivt på sit liv og få det optimale ud af det ved bl.a. at fokusere på sine muligheder i stedet for sine begrænsninger, og jeg håber, at Thomas’ fortælling kan være med til at få andre til at gøre det samme.”

Et element, som er værd at bemærke i programmet er, at Katrine Orleman Thrane har brugt sange fra Thomas Borghus debutalbum ”Uden hænder” til at sætte stemningen. Sangene til albummet skrev Thomas Borghus umiddelbart efter ulykken som en form for terapi, og det er også en af de sange, der har lagt navn til titlen på dokumentaren ”Øjeblikket Evighed”.

Oejeblikket Evighed Viljen til et levet liv_Thomas Borghus_Maler_lilleOejeblikket Evighed_Viljen til et levet liv_Thomas Borghus_Musikproduktion_lille

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.