Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Danmarks sorte samvittighed (2:3): Frihed og salg

I Danmark hyldes guvernør Peter von Scholten for at have frigivet slaverne i Dansk Vestindien. Men deres efterkommere på De Amerikanske Jomfruøer mener, at vi fordrejer historien, og at vi i Danmark har fortrængt vores grimme opførsel frem til salget af øerne i 1917.

Danmarks sorte samvittighed. Om vores tid som kolonimagt – set fra Danmark og fra De Amerikanske Jomfruøer. Unge danske forskere sætter historien i perspektiv.


Danmark har ingen officielle mindesmærker for slave- og kolonitiden. For 100 år siden solgte vi De dansk vestindiske øer til USA, uden at spørge deres befolkning. Og så glemte vi alt om dem. Mere eller mindre. Når vi endelig fortalte historien om slavetiden, så drejede det sig gerne om de få danske, der måske gjorde noget godt. For eksempel helten, guvernør Peter von Scholten, som i den danske version frigav slaverne.


Filmene giver nye vinkler på historien om Dansk Vestindien. Om hvordan man på De Amerikanske Jomfruøer fortæller om slaveriets afskaffelse. Om deres syn på Danmark som kolonimagt og om deres undren over den danske historieopfattelse og den danske glemsomhed. Unge danske forskere fortæller om nutidens historieskrivning. Og både i Danmark og på Jomfruøerne møder vi slægtsforskere med personlige aktier i fortiden. Endelig får vi bud på forholdet mellem Danmark og Jomfruøerne i fremtiden.

Filmene er produceret for VenneFilm af Krithfilm
Med støtte fra Uddannelses- og Forskningsministeriets udlodningsmidler.

Danmarks sorte_samvittighed_Von_Scholten_lilleDanmarks sorte_samvittighed_Shelley_Moorehead_lille



   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.