Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Tips og Tricks – La’ det gro - sensommerhaven


Gode råd om forårsløg

Sådan får du succes med dine forårsløg:
For at få det bedst mulige resultat med dine forårsløg, er der et par grundlæggende tips, som er værd at kende:

Plantedybden skal altid være løgets højde x 3. Dvs. hvis løget er 3 cm. højt, så
   skal hullet være 9 cm. dybt. 
Plant gerne mange løg sammen i grupper, det giver et flot visuelt resultat.
Klip blomsterhovedet af efter endt blomstring og lad stilk og blade visne helt
   ned
af sig selv.
Gød dine løg allerede i feb./marts inden de begynder at spire og til efteråret.
   Hvis du først gøder, når løgene er begyndt at spire, så svides stænglerne meget
   let. Anvend organisk gødning. Fordelen ved organisk gødning er, at kvælstoffet,
   som gavner planterne, frigives over en lang periode og at det skaber et godt
   mikroliv for planterne.
Jorden må ikke være for fugtig, da det øger risikoen for forrådnelse
   eller svamp. Læg evt. løgjord eller bakkegrus i bunden af plantehullet.
Køb store løg – jo større løg, jo bedre kvalitet og jo større blomster får du.
Jo mere specielle/flottere blomsterne er, jo mere forædlet er de typisk også
   og dermed sværere at få til at blomstre igen år efter år. Selvom du behandler
   dem efter alle kunstens regler, vil de med tiden forgå. Det er der desværre ikke
   så meget at gøre ved. Bliver blomsterne med årene lidt triste og kedelig at se
   på, er det altså på tide at grave dem op og kassere dem. Nogle af de mest
   robuste kvalitetsløg blandt tulipaner er fx Darwin-, Triumph-, Forsteriana-,
   Greigii- og de botaniske hybrider. Disse hybrider holder typisk i rigtig mange år.

Valg af løg - blomstringstidspunkter
Når man først kender grundreglerne omkring løg, så er det slet ikke så svært.

Nu kommer så det sjove – nemlig at vælge blandt alle de mange hundredevis af forårsløg der findes. Udbuddet er enormt og det kan være svært både at overskue og at vælge. Noget af det der kan drille lidt er tidspunkterne, de forskellige løg blomstrer på. Man siger godt nok, at alle forårsløg blomstrer om foråret - men foråret strækker sig jo over 3 mdr. Så hvis man vil sikre en lang forårsblomstring, så er det en rigtig god idé at vælge lidt forskelligt, så der både er noget, der blomstrer tidligt og noget lidt senere.

Så her kan det være rart at vide i hvilken rækkefølge de blomstrer. Vintergækker er de allerførste forårsblomster som springer ud. Afhængig af vejret kan de springe ud allerede i februar måned.

Rækkefølge for blomstring:
1. Vintergækker 
2. Erantis
3. Botaniske krokus
4. Krokus
5. Botaniske Narcisser
6. De botaniske tulipaner
7. De tidlige tulipaner
8. Påskeliljer.
9. De middeltidlige tulipaner.
10. De sene tulipaner.
11. Pinseliljer
12. Alium/prydløg


Hvor skal man lægge sine løg?
Løg kan plantes overalt i haven. Her er forskellige forslag

1. Plant løg i krukker. Løgblomster er rigtig flotte i krukker. Når man planter løg i krukker, er det vigtigt at lægge en drænlag i bunden af krukken, så vandet kan løbe fra. Brug fx lecakugler. Derefter fyldes krukken op med løgjord og løgene placeres i krukken. Det er vigtigt, at løgene får en kuldeperiode, så krukken med løg skal stå udendørs om vinteren, men skal samtidig stå tørt og overdækket, så et skur, carport eller drivhus vil være ideelle steder.

2. Løg til drivning. Er man lidt utålmodig og vil gerne have en ekstra tidlig blomstring, kan man tage løg ind til drivning. Løg skal have haft en kuldeperiode for at udvikle sig ordentligt. Læg løgene i en løgbakke og grav hele bakken ned i almindelig plantedybde dvs. 3 gange løgets højde. Fra omkring 1. feb. kan de graves op og plantes i krukker eller tages ind i varmen. Stil dem lyst og efter et stykke tid har man de smukkeste blomster.

3. Græsplænen. Forårsblomster plantet rundt omkring i græsplanen ser helt fantastisk ud. Her skal man bare tænke sig godt om, med hvad man vælger. Et godt råd er at sætte nogle af de tidligste forårsblomster i græsplænen, så man kan nå at nyde synet af dem og så de kan nå at visne ned inden græsset skal til at slås første gang.

4. Staudebedet. De fleste stauder visner ned efter blomstring og er derfor helt væk om foråret. Det vil derfor være en god ide også at sætte nogle forårsløg i staudebedet, så man får piftet bedet op med nogle farver.

5. Rosenbedet er også temmelig kedeligt og nøgent om foråret. Her ville det også være smukt med blomsterløg om foråret.

Gode råd om klipning af gamle stedsegrønne buske

I mange haver er der gamle stedsegrønne buske, der er blevet alt for store og måske lidt kedelige at se på. I programmet viste vi en kinesiske enebærbusk, som blev plantet en gang i 70´erne og som med årene er blevet alt for stor og nærmest virker som en bombastisk mur. Med en god sav og nogle gode sakse kan man hurtigt give gamle stedsegrønne buske et helt nyt liv og skabe en helt unik og enestående plante, som nærmest kommer til at lige et kunstværk.

Mange gamle buske har ofte mange flotte stammer og det kan man udnytte til at forme en rigtig flot skulptur.

Man starter nedefra med at fjerne alle de nederste grene og sørger for at tynde godt ud i busken. Formålet er at skabe en meget lettere og gennemsigtig busk, som man kan kigge igennem, så den virker mindre tung og voldsom. Det giver både busken mere lethed og giver indtryk af mere dybde og åbenhed i haven.

Fjern alle grene helt ud til enden af stammen så der ligesom dannes små grønne pudeformede områder der svæver på stammerne.

Når man er færdig har man en flot ny skulptur.

Har den gamle busk været meget tæt, så er alt liv nedenunder ofte helt dødt, så der kan godt se lidt tørt, bart og kedeligt ud for neden.

Hvis man synes det ser for bart ud, kan man fx vælge at plante nogle lave skygge- og tørketålende planter nedenunder. Det kunne fx være Sedum, lave stedsegrønne græsser, storkenæb, revling, timian eller lign..

Det kan også se flot ud at lægge granitskærver, barkflis eller halvstore kampsten.

Gode råd om etablering af staudebed

Start med at markére den form du ønsker bedet skal have
For at gøre det lettere at forestille sig, hvordan man ønsker bedets størrelse og form skal være, kan man bruge en markeringsspray eller bare en ganske almindelig haveslange.

Fjerne græstørv
Når man har besluttet størrelsen og formen på bedet fjernes evt. græstørv samt alle gamle planter og flerårigt ukrudt, i hele det område, hvor staudebedet skal være. Har der været græsplæne, der hvor staudebedet skal etableres, skal græstørvet jo først graves væk. Marker området med spadestik og fjern ca. 4-5 cm lag græs, så alle rødder kommer med op. Når tørvene er fjernet, tilsættes noget plantestarter og lidt kalk, for at forbedre jorden i bedet. Jorden skal derefter gennembearbejdes, for at lave den dejlig porøs. Så er det meget lettere for de nye planter at etablere sig hurtigt.

Valg af planter
Når du skal vælge planter skal du huske at tænke i sol/skygge, højder, farver og bladformer og blomstringstidspunkt.

Få en smuk og blomsterrig have – helt fra februar til november
Med lidt planlægning kan man faktisk sikre, at der er masser af blomster i haven næsten hele året rundt - helt fra omkring februar til oktober/november måned. Det sikres ved at vælge forskellige typer planter, der blomstrer på forskelligt tidspunkt.

I denne udgave af La’ det gro har vi valgt at lave et bed, hvor blomstringen starter i allerede i januar/februar måned i hvide farver, hvorefter den i juni måned går over i blå/lilla farver helt frem til omkring oktober/november måned.

I programmet brugte vi følgende planter i staudebedet:
• Kæmpeverbena - Verbena bonariensis
• Voilfrøstjerne - Thalictrum delavayi
• Russisk salvie - Perovskia atr. Little Spire
• Storkenæb - Geranium hyb. Rozanne
• Hosta/funkie - Host asie. Elegans
• Artiskos - Cynara scolymusk
• Prydgræs - Ponicum vir. Shenoah
• Dværg sommerfuglebusk - Buddleia dav. Buzz Sky Blue

ViolfroestjerneStorkenaeb RozanneSommerfuglebusk


Russisk salvie Little SpireHosta ElegansArtiskok


Løg:

• Vintergækker
• Tulipaner
• Vibeæg
• Perlehyacinter
• Kæmpe prydløg/allium
• Pinselilje

Placer alle løg og planter, som de skal stå
Det er en god idé at starte med at sætte planterne ud oven på jorden, inden du planter dem. På den måde er det let at se, hvor planterne skal stå i forhold til hinanden og om de klæder hinanden både farvemæssigt og højdemæssigt.

Plantedybde
Når de skal plantes, er det vigtigt at planterne kommer godt ned i jorden. Men de må ikke plantes for dybt. Plant dem i samme højde som de står i potterne. Når der er plantet, skal der vandes godt. Tænk på at det både er planterne og den omkringliggende jord, der skal have vand. Det er bedre at gennemvande nye planter 'sjældent' end at sjatvande dem hver dag!

Vanding med siveslange
En siveslange er en rigtig god måde at vande på, bl.a. fordi planterne derved får vand helt nede i jordhøjde ved rødderne og ikke direkte på blomsterne og bladene.

Kendetegn ved stauder
Stauder er en plantegruppe som beskrives som urteagtige planter. Det vil sige, at det er planter, der visner ned om vinteren og skyder op igen om foråret. Det er også først om foråret at et staudebed klippes ned.

De fleste stauder starter med at skyde – eller spire frem - sidst i marts. Og så skiftes de ellers til at blomstre helt frem til frosten sætter ind igen.

Når en staude er blomstret af, kan du sagtens klippe planten tilbage. Mange vil komme med en genblomstring, og alle får smukt, frisk løv. Fx kærmindesøsteren, der godt kan blive kedelig efter blomstring, bliver flot og tæt efter en nedklipning. Nogle af de tidligt blomstrende sorter visner 'hurtigt' ned, og her vil det være en fordel at plante sensommerblomstrende stauder sammen med. (Fx er Løjtnantshjerte, der blomstrer i maj og derefter visner ned, smuk sammen med en Purpursolhat, der blomstrer i en lang periode i sensommeren.)
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.