Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Litteraturens åsteder: Med 80’er-digterne på café

Digtoplæsninger blev på flere måder kulminationen på 1980´ernes cafékultur, som havde forandret den litterære scene og gjort litteratur til noget, man kunne opleve live i caféernes spejlverden. ”Litteraturens åsteder” besøger et par af stederne.

Download program
Højreklik og tryk "Gem link som"”Det brænder i børnenes hoveder. På vej hjem knuser de vægge af glas. For at høre skårene falde, sparker. Gamle kroppe for at høre pulsen slå”. Ordene er Bo Green Jensens og rammer meget præcist tiden. Han var én af de mange nye, unge poeter, der deltog i arrangementet ”NÅ!!80” i Huset i Magstræde i hjertet af København. Her, i 68-ungdomsoprørets gamle højborg, blev ”NÅ!!80” en generationsmanifestation, hvor bl.a. Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup, Bo Green Jensen, Michael Strunge og mange flere deltog.

Anne-Marie Mai besøger det litterære åsted Huset i Magstræde, hvor hun fortæller om tidens strømninger, der ikke udelukkende var forbeholdt de helt unge og nye, men som i høj grad også inddrog de eksperimenterende 70´erdigtere som Dan Turell, Klaus Høek, Asger Schnack og Rolf Gjedsted. Bl.a. i skildringen af by og eksistens, fandt de to generationer hinanden, men der var også forskelligheder. Den nye 80´erpoesi beskæftigede sig især med temaer som: visionen, kærligheden, nærværet og døden, og digtene stod ofte ikke alene, men blev i skriftlig form blandet op med andre kunstneriske udtryk som i bl.a. Kenn André Stillings udgivelser ”Victor B. Andersens Maskinfabrik” og tidsskriftet ”Sidegaden”.

Netop billedkunstneren og forlæggeren Kenn André Stilling er en meget vigtig person, når man taler om 70´erne og 80´ernes kulturelle landskab i København. Han var med til at åbne Café Sommersko, Café Dan Turell og Café Victor, der alle havde den ny poesi og digtning som en integreret del af deres virke, lige fra dengang Sommersko slog dørene op i 1976. Digtoplæsninger på cafeerne var med andre ord ikke udelukkende et fænomen med rod i 80´erne.

Café Victors søndagsmatinéer med besøg af digtere, politikere og sportsfolk havde stor betydning for formidlingen af den nye digtning. Her var det digteren F.P. Jac, der tog imod med et af sine ordekvilibristiske digte, og så kunne gæsterne ellers sidde og få en kulturel eftermiddag til at gå i dette dengang så nye og trendy miljø af glas og stål. Digtningen mødte her sit publikum i øjenhøjde.

Litteraturens aasteder_80er-digterne_Strunge_u_baggrund_lilleI sin fortælling om 80´erdigterne er det nok især Michael Strunges oplæsning den 25. marts 1985 på Kruts Karport, der står Anne-Marie Mais hjerte nærmest. Strunge havde netop fået udgivet et udvalg af sine bedste digte, ”Unge Strunge”, redigeret af Asger Schnack og Klaus Høeck. For Strunge kom denne oplæsning til at stå som en afslutning og en begyndelse på noget nyt, men desværre ved alle jo, hvordan det kom til at gå. 10. marts 1986 begik Michael Strunge selvmord.

Strunges oplæsning på Kruts Karport i 1985 blev ikke filmet, men samme år var han gæst på den årlige poesifestival i Gøteborg, og den oplæsning er dokumenteret.

Med stor tak til den stadig aktive poesifestival i Gøteborg har dk4 fået mulighed for at vise udvalgte klip med Michael Strunge som oplæser. Så vidt vides er det første gang, at denne oplæsning vises på dansk tv.

”Med 80´er-digterne på café” er sidste del af ”Litteraturens åsteder” i denne omgang. Programmerne har strakt sig lige fra vikingetidens besværgelser ristet i runer og frem til de digtere, der stadig lever blandt os og, for manges vedkommende, har opnået store positioner på det litterære Parnas. Vi må savne store personligheder som Dan Turell, F.P. Jac og ikke mindst Michael Strunge, men deres ord lever stadig.

Som formidler af dansk litteraturhistorie har professor Anne-Marie Mai i ”Litteraturens åsteder” vist ikke blot sin store viden, men også sin spændvidde som mundtlig fortæller. Hun lever op til det, Grundtvig stod for: ”Det levende ord”.

Der er premiere på ”Litteraturens åsteder: Med 80´er-digterne på café” fredag den 14. februar, og i lighed med de øvrige programmer i serien er det Frantz Howitz, der har stået for tilrettelæggelsen.

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.