Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Dragons of The Northern Seas: The Viking Age of Denmark

En række af dansk vikingetids fineste genstande skal på rejse til Suzhou i Kina, hvor de udstilles under titlen ”Dragons of The Northern Seas. The Viking Age of Denmark”.
dk4 har produceret udstillingens introduktionsfilm.

”Med manøvredygtige og dragebesmykkede skibe, med både roere og mægtige sejl, sejlede vikingerne ud på verdenshavene og op gennem de europæiske floder, hvor de overalt handlede, plyndrede og bemægtigede sig nyt land”. Således begynder dk4s Frantz Howitz sit manuskript til den 27 minutter lange introduktionsfilm, der skal følge med de fine genstande fra vikingetiden til Suzhou i Kina, hvor de udstilles fra den 27. marts. På selve åbningsdagen vises filmen for dk4s seere.

Et af udstillingens temaer er dragemotivet. Dragen var et af vikingetidens yndede motiver som udsmykning på kunsthåndværk og ikke mindst på stævnen af de elegante vikingeskibe, der spredte frygt overalt, hvor de kom frem. ”Ideen om dragen, dette fabelvæsen, har kineserne og kunsthåndværkerne i vikingetidens Skandinavien haft tilfælles”, fortæller professor Søren M. Sindbæk fra Aarhus Universitet bl.a. i introduktionsfilmen, der også viser to dragebesmykkede mankestole fundet i en grav i Søllested. Her præsenteres kineserne for 1000 år gammelt kunsthåndværk af højeste kvalitet.

Dragons of_The_Northern_Seas_The_Viking_Age_of_Denmark_Soeren_Sindbaek_lilleHvordan dragen er blevet et symbol for vikingerne, ved man selvfølgelig ikke. Der kan være tale om en overlevering, der er gået ad sære veje helt fra Kina til Danmark. Under alle omstændigheder nævnes de gyldne, dragebesmykkede skibe i et langt hyldestdigt, som vikingekongen Knud den Stores engelske enke Emma lod skrive om sin mand. De første nedskrevne islandske love byder alle skibe at nedtage dragerne, så de ikke skræmte de lokale ånder. I skibsgraven i Ladby på Fyn har man fundet de nakkekrøller i jern, der har prydet stævnens skibsdrage. Alle disse elementer uddybes i dk4s introduktionsfilm, hvor Frantz Howitz´ danske speak erstattes af en kinesisk med engelske undertekster.

Introduktionsfilmens billedmateriale er samlet sammen under optagelserne til dk4s serie ”I vikingernes land” suppleret med helt unikke billeder af ”Havhingstens” færd fra Roskilde til Dublin. Det er Vikingeskibsmuseet i Roskilde, der har stillet disse optagelser til rådighed. De er – sammen med Sydvestjyske Museer, Aarhus Universitet og Nationalmuseet – arrangører af vikingeudstillingen i Suzhou, der er venskabsby med Esbjerg.

”Dragons of The Northers Seas. The Viking Age of Denmark” er et led i den dansk-kinesiske kultursatsning, der finder sted I 2014-15.

Desværre har H. M. Dronningen ikke mulighed for at tage til åbningen af udstillingen i Suzhou, men på en måde er hun med alligevel. I dk4s introduktionsfilm fortæller Dronningen nemlig meget personligt om det lille sølvbæger, der blev fundet i Nordhøjen i Jelling i 1861 i det, man formoder er Gorm den Gamles første grav.

Det originale Jelling-bæger kommer ikke med til Suzhou. Dertil er det et alt for betydningsfuldt, nationalt klenodie. Kineserne må nøjes med den fine kopi, der normalt er udstillet i Jelling. Til gengæld er alle de øvrige genstande originale bortset lige fra fuldskalakopien af det 10 meter lange vikingeskib Eik Sande fra Roskilde. Ingen vikingeudstilling uden et skib og en drage – og slet ikke i Kina.

”Dragons of The Northern Seas. The Viking Age of Denmark” sendes på dk4 fredag den 27. marts kl. 23.00 samt søndag den 29. marts kl. 22.00 og udelukkende disse to gange.
Til gengæld sendes hele Frantz Howitz serie ”I vikingernes land” hver dag kl. 19.00 hen over påsken med start i Ribe onsdag den 1. april og slutning i vikingeborgen Trelleborg 2. påskedag.

Dragons of_The_Northern_Seas_The_Viking_Age_of_Denmark_1_lille
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.