Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Litteraturens åsteder: Baggesens Korsør

I en ny udgave af ”Litteraturens åsteder” fører Anne-Marie Mai dk4s seere til Baggesens Korsør.

Download program
Højreklik og tryk "Gem link som"”Baggesen. Hvem er Baggesen”? vil de fleste sikkert spørge. Jens Baggesen blev født i Korsør i 1764 af fattige forældre, og sandt er det, at han i dag ikke er alle bekendt, sådan som fx Adam Oehlenschläger er det. Alligevel er han en banebrydende personlighed i den danske litteraturhistorie og står som en overgangsperson mellem oplysningstiden og romantikken.

De mest kendte værker i Jens Baggesens forfatterskab er det lille digt ”Da jeg var lille” (1785) og den selvbiografiske ”Labyrinten” (1792-93), der nok er en rejseskildring, men først og fremmest en psykologisk rejse i den unge mands labyrintiske sind i mødet med et Europa i opbrud. Rejsen begynder nemlig i revolutionsåret 1789, som Jens Baggesen oplevede på nærmeste hold og beskrev i en digterisk stil, som næsten kan sammenlignes med 1980-ernes vilde poesi.
Som de 9 tidligere udgaver af ”Litteraturens åsteder” er det professor ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai, der folder historien ud for seerne i et levende og let tilgængeligt sprog langt fra forskernes ellers snørklede kancellisprog. Alle kan være med.

Litteraturens aasteder_Baggesens_Korsoer_Jens Baggesen skulptur_lilleDe fleste optagelser til programmet foregår i Korsør by på de steder, der har tilknytning til Baggesens barndom og selvfølgelig ved den smukke statue, som byen satte over det berømte bysbarn i 1906. Statuen står der endnu med den løse ”poesiens blå blomst” i hånden, - hvis den da ikke lige er blevet stjålet af én eller anden spøgefugl med hang til for meget alkohol i blodet.

Der knytter sig mange historier til den unge Jens Baggesen, der med sin smukke håndskrift begyndte at skrive dagbog, da han blev optaget på Latinskolen i Slagelse (1777-82). De findes i dag på Det Kongelige Bibliotek og er lagt ud på internettet. Her kan man bl.a. opleve et sjovt selvportræt, som Baggesen tegnede som 16-årig.
Litteraturens aasteder_Baggesens_Korsoer_Det_forsvunde_brev_lilleOgså i brevene har han beskrevet sin fattige barndom – først og fremmest til en oberstinde von Brown (eller Braun). Dette brev var nær ikke kommet med i udsendelsen, da det blev betragtet som bortkommet på Det Kgl. Bibliotek. Det viste sig – efter megen søgen – at eksistere alligevel. Det var blot registreret forkert, fordi der er tvivl om hvordan oberstindens navn staves. 


Litteraturens aasteder_Baggesens_Korsoer_Kongegaarden_lilleEn helt særlig historie knytter sig til Kongegården, der i dag står næsten som i slutningen af 1700-årene. Her fik den lille Jens et kys af selveste dronning Caroline Mathilde, der var på gennemrejse i Korsør sammen med sin elsker Struense. Dette kys blev for Baggesen en ”kaldelse” til et senere digterliv, og sandt er det, at han af byens ”spidser” blev anset for noget helt specielt. De hjalp ham med at få plads på latinskolen i Slagelse (1777), hvorfra han, efter sin studentereksamen (1782), drog til København.
Her levede han som nærmest subsistensløs, indtil han kom i kontakt med den litterære inderkreds, hvor hans store talent endeligt blev kendt. Jens Baggesen fik lov til at debutere (1783-84) og brød igennem med ungdomsværket ”Comiske fortællinger” (1785), der blev en kæmpe succes blandt de unge læsere. Et digterliv var begyndt langt væk fra Korsør, som Jens Baggesen kun sjældent besøgte derefter.

I denne tid arbejdes der på en stor genudgivelse af hovedværket ”Labyrinten” i to bind. Forhåbentlig vil denne udgivelse – og ”Litteraturens åsteder” – åbne et nutidigt publikums øjne for Jens Baggesens store kvaliteter, så færre i fremtiden vil spørge: ”Baggesen? Hvem er Baggesen”?

”Litteraturens åsteder. Baggesens Korsør” er tilrettelagt af Frantz Howitz, der ligeledes reciterer korte eksempler på Jens Baggesens breve og litterære værker.


Programmet er produceret med støtte fra Slagelse Kommune.


Litteraturens aasteder_Baggesens_Korsoer_ung_Baggesen_selvportraet_lille 
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.