Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

En time i selskab med operastjernen TINA KIBERG


Netop som hun var udnævnt som kongelig kammersanger, fik Tina Kiberg konstateret cancer i næsesvælget. Lægernes dom lød, at strålebehandlingerne ville ødelægge så meget, at hun ikke kom til at synge mere.

Efter 2 års sygefravær står Tina Kiberg atter på scenen den 4. maj.

Til premieren på den store Wagner-opera "Parsifal" var det Randi Stene, der sang det store parti som Kundry. Det kan derfor synes uretfærdigt, at det er 2. holdets Tina Kiberg, der allerede nu er løbet med al opmærksomheden. Hun skal trods alt først synge Kundry den 4., 8. og 13. maj. Forklaringen er, at Tina Kibergs personlige historie er så stærk, at den næsten overgår handlingen i en opera: En fejret operaprimadonna står på højden af sin karriere badet i succes og kongelig udnævnelse til kammersanger. Bag sig har hun et liv med store partier på de største operascener i verden såsom Bayreuth og Metropolitan. På den hjemlige kongelige opera betragtes hun som dens "ukronede dronning". Brat sættes der en stopper for karrieren, efter hun har haft endnu en kunstnerisk sejr som Elektra i Richard Strauss´ opera af samme navn. En cancer i næsesvælget har bredt sig til lymfekirtler andre steder i kroppen. En skrap kemo sættes ind, og aftenen før strålebehandlingerne skal sættes i gang, giver hun sin måske sidste koncert vel vidende, at strålerne vil ødelægge spytkirtler og – måske – andre vitale dele af hendes instrument – sangstemmen. Den sidste sang, Tina Kiberg synger til den koncert, er den svenske vise "Har du visor min vän – sjung dem nu".

At den tragiske historie har en lykkelig udgang, gør ikke historien om Tina Kiberg dårligere. I dag er hun meldt rask og kan begynde de sidste år i sin karriere som dramatisk sopran på Den Kgl. Opera. 3 sæsoner er der tilbage, inden hun falder for aldersgrænsen på 56 og skal pensioneres.

Tina Kiberg02Foto: Miklos Szabo / Det Kongelige Teater 

"Tina Kiberg – portræt af en operastjerne" er en del af en serie programmer, hvor Frantz Howitz møder en række stjerner fra ballettens og operaens verden. I tilfældet Tina Kiberg er det blevet til en 55 minutters samtale, der ikke blot handler om et sygdomsforløb, men også om hendes operaliv, den lykkelige skilsmisse fra kollegaen Stig Fogh Andersen og om, hvordan hun har trænet sig op til at kunne synge et mammutparti som Kundry. "Den rolle har alle Wagners og Richard Strauss´ kvinder i sig", fortæller Tina Kiberg, der for øvrigt placerer en Gajol i tandkødet under overlæben, inden hun skal synge. Det får de få spytkirtler, der ikke er brændt væk af strålebehandlingerne, til at fungere, for uden mundvand kan en sanger ikke synge.

Undervej i "Tina Kiberg – portræt af en operasanger" vises klip fra "Arabella", "Eleketra" og fra en sceneprøve på "Parsifal". Endelig fungerer de tre vers i Bengt Ahlfors´ vise "Har du visor min vän, sjung dem nu" som ramme omkring hele programmet, for netop den vise har fået en helt speciel betydning for Tina Kiberg og det liv, hun lever nu i skyggen af en livstruende kræftsygdom. – Vi andre – Tina Kibergs publikum – kan glæde os over, at hun atter er i stand til at give os de "visor", hun brænder for at synge for os, hvad enten det er fra operascenen eller til mere ydmyge koncerter rundt om i landet.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.