Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Havemagasinet: Havens design

Denne gang er Louise Møller taget til Haveselskabets Have på Frederiksberg for at fortælle lidt om havens design, hvordan man formgiver en have, og hvad er det for nogle elementer, man arbejder med, hvis man gerne selv vil designe sin have.

At designe sin egen have er en enormt spændende proces, der samtidig kan være lidt svær at angribe. Hvor skal man starte? Hvordan får man en spændende have, uden at den bliver rodet? Og hvordan få man det hele til at hænge ordentligt sammen? I Havemagasinet får seerne tips til, hvordan man kan gribe opgaven an, og hvilke elementer man skal huske at tænke på, inden man går i gang.


Få inspiration til havens design

Hvilken havetype er du?
Det er en god idé at gøre sig klart hvilken type have, man drømmer om, og hvilke funktioner den skal indeholde. Er du til romantisk have fyldt med roser og farverige stauder? Er du til stramme linjer og minimalisme, og er det vigtigt, at der er plads til en stor køkkenhave, hvor du kan dyrke grøntsager, frugt og bær?
Desuden skal du tænke på, hvor meget tid du har lyst til at bruge på at passe din have. En nem have er lidt mere enkel i sit design og med færre forskellige planter, og det kan være et godt sted at starte, hvis du er usikker på, hvor meget du kan over-skue. Så kan man altid gøre den mere varieret, og med flere elementer, senere hen.

Havemagasinet Romantisk_have_800x450Havemagasinet havens_design_stramme_linjer_800x450
Opdel haven i mindre rum

En have med flere forskellige rum opleves mere spændende end hvis du kan stå på terrassen og se hele haven på en gang. Hvis man kun kan se det, der er tæt på, så får man lyst til at gå på opdagelse og se, hvad haven ellers har at byde på. Derfor er det en god idé at tænke på at haven gerne skal have flere rum, og man skal ikke være bange for at placere drivhuset eller plante et træ midt i haven. Det gør den kun mere dynamisk, når det hele ikke ligger ude langs kanten.
Hvis du synes det er svært, så kan det i denne fase være en god idé at kontakte en havearkitekt, som kan hjælpe med at skabe de overordnede rammer, som du selv kan eksperimentere indenfor.

Rette linjer eller organiske former
Beslut dig for om havens skelet af hække og bede og stier skal bestå af rette linjer med lige kanter, eller om du er mere til de organiske runde former. Prøv at lave nogle små skitser med eksempler på begge dele, og se hvad der vil passe bedst til den have, du gerne vil skabe.

Havemagasinet stramme_og_bloede_former_800x450Havemagasinet havens_design_skelet_800x450Tag udgangspunkt i opholdspladserne

Hvis du starter helt fra grunden, hvilket ofte er det sværeste, så start med at finde ud af, hvor der er sol på de forskellige tidspunkter af dagen, og hvor det kunne være rart at opholde sig om morgenen, eftermiddagen og aftenen. Hvis du få placeret de gode opholdspladser kan du bygge havens rum op omkring dem. Husk også at lave en opholdsplads i skyggen. Det kan jo være meget rart på en varm sommerdag.

Havens gulv, vægge og loft
Lidt forenklet sagt, så består en have af gulv, vægge og loft. Gulvet er belægningen, græsplænen og bede med stauder og lave buske. Væggene kan være hække, høje buske, hegn, træstammer eller espalier og loftet er trækronerne. Hvis man tænker over at der skal ske noget i alle lag, så er man allerede godt på vej til at få skabt en spændende have.

Havemagasinet havens_design_vaeg_800x450Havemagasinet havens_design_16_800x450Vælg de rette materialer

Når havedesign fungerer, er det fordi havens elementer spiller smukt sammen, og materialerne er valgt med omhu. Havens belægninger spiller her en utrolig vigtig rolle. Ved at vælge belægninger som passer til den havetype man har, skabes der en mere fuldendt følelse. I skovhaven kan man fx vælge en grussti eller en sti med flis. I cottagehaven er en grussti også smuk, men klinker kunne også være en mulighed. I den minimalistiske have kan betonfliser – måske i kombination med granit – være det, der får haven til at fremstå som en smuk helhed.

Planter og planlægning
Planterne er naturligvis en meget vigtig del af en have. Udvalget er enormt, og man bliver nemt fristet, når man tager på tur til det lokale havecenter. Der skal være plads til fristelser, men det er stadig en god idé at huske på, at haven gerne skal have noget at byde på året rundt, så lad dig ikke kun friste af det, der blomstrer lige nu. I foråret er det højtid for blomsterløg, men også mange træer og buske står i blomst i april og maj. Sommeren er rosernes, staudernes og sommerblomsternes højtid. Om efteråret får bladene på træer og buske de smukkeste høstfarver og dekorative frugter og bær. Vinteren er ofte grå, men her sørger de stedsegrønne planter for at haven stadig står smukt og nogle træer og buske udmærker sig ved en farverig bark en særlig smuk silhuet.

Havemagasinet havens_design_9_800x450Havemagasinet havens_design_smukke_blomster_800x450Få mere inspiration på Havesselskabets hjemmeside
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.