Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Kl. 14.00
Gensyn på dk4

Havemagasinet: Køkkenhave

Det er blevet moderne at dyrke køkkenhave og flere og flere, både unge og gamle, kaster sig ud i at dyrke deres egne grøntsager. Det er en stor tilfredsstillelse at kunne høste sine egne gulerødder og kartofler, og alle der har smagt en hjemmedyrket gulerod er enige - den smager bare bedre.

Tekst: Louise Møller, Haveselskabet

Start småt
Du behøver ikke mere end nogle få kvadratmeter til din første køkkenhave. Hvis du aldrig har dyrket grøntsager før, er det nemlig en god ide at starte småt. Hellere få succes med lidt end at være for ambitiøs og miste modet, fordi køkkenhaven blev større, end du kunne overskue at passe. Når du med tiden har fået mere erfaring, kan du udvide arealet, så du kan dyrke flere forskellige grøntsager og eksperimentere med flere sorter.
Mange foretrækker at dyrke i højbede, fordi det giver en overskuelig opdeling og afgræsning af bedene. En anden fordel ved højbede er at man kan lade grøntsagerne gro tættere fordi man ikke skal kunne gå imellem rækkerne. Dermed kan man få et højere udbytte på den samme plads. Den største ulempe ved højbede er at etablere dem. Det er mere besværligt og der er udgifter til materialer og jord, hvis det ikke er noget man i forvejen har liggende.

Havemagasinet koekkenhave_4_800x500Havemagasinet koekkenhave_6_800x600

Dyrk det du bedst kan lide

Udvalget af grøntsager er stort og udvalget af sorter er enormt. Derfor kan det være svært at vælge hvad man skal dyrke, særligt hvis pladsen er begrænset.
Man får mest glæde af køkkenhaven hvis, man tager udgangspunkt i de grøntsager man bedst selv kan lide at spise. Og så kan det være sjovt at dyrke forskellige sorter af samme grøntsag og opdage de store forskelle der kan være i smag, udseende og udbytte. Fx findes der både røde og blå kartofler og gule, hvide og lilla gulerødder.
Nogle afgrøder er nemmere at få succes med end andre. Nogle af de nemme er fx kartofler, salat, spinat og radiser, mens andre kan være lidt mere vanskelige fx kål og knoldselleri. De to sidstnævnte har brug for meget næring for at blive til noget og særligt kål angribes nemt af forskellige skadedyr.

Havemagasinet koekkenhave_8_800x500Havemagasinet koekkenhave_3_800x500
Nogle gange går det galt

Man skal ikke miste modet selvom nogle frø ikke spirer eller nogle planter ikke giver det udbytte man havde håbet. Som haveejer er man konstant udfordret af vejret, der enten kan være for koldt, for varmt, for tørt eller for vådt. Nogle år oplever vi store mængder af skadedyr, som kan gøre det ganske frustrerende at være haveejer. Det sker for alle, og der er kun en ting at gøre. Man må prøve igen.

Drømmen om selvforsyning

Mange går med drømmen om at blive selvforsynende med grøntsager. Det er en stor tilfredsstillelse, at man året rundt kan lave mad af grøntsager man har høstet i egen have. Man ved hvor maden kommer fra, og man ved at de er dyrket uden brug af sprøjtemidler. Desuden er der ofte meget mere smag i de grøntsager man selv dyrker, fremfor dem man køber i supermarkedet. Men at være selvforsynende kræver meget plads og rigtig meget planlægning. Der skal forspires, sås og plantes ud på forskellige tidspunkter så pladsen udnyttes optimalt. Desuden ligger der et stort arbejde i at få lagt grøntsager på lager, syltet og henkogt sidst på sæsonen. Men selvforsyning er slet ikke umuligt, og flere og flere kaster sig ud i projektet. Men har man ikke den store erfaring med køkkenhave, er det nok ikke lige der man skal starte. Her kan det være en god ide at gøre sig sine erfaringer med traditionel køkkenhavedyrkning i mindre skala og opleve glæden ved afgrøder der lykkes og at spise efter årstiden.

Havemagasinet koekkenhave_5_800x600Havemagasinet koekkenhave_7_800x600Få succes i køkkenhaven

• Start småt og udvid når du har gjort dig dine første erfaringer
• Køkkenhaven skal placeres i sol for at give det bedste udbytte
• Dyrk de grøntsager du bedst selv kan lide
• Det er vigtigt at afgrøderne ikke mangler vand mens de udvikler sig. Derfor kan det blive nødvendigt at vande.
• Vær ikke bange for at lave fejl. Kast dig ud i det og accepter hvis noget ikke lykkes.

Læs meget mere om køkkenhaven på www.haveselskabet.dk 

Havemagasinet koekkenhave_2_900x405

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.