Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Litteraturens åsteder: Ingemanns Sorø

Ingemanns Sorø er emnet for del 4 af ”Litteraturens åsteder” med Anne-Marie Mai.

Download program
Højreklik og tryk "Gem link som"Da salmedigteren B. S. Ingemann i 1822 blev ansat som lektor i dansk sprog og litteratur på Sorø Akademi, var den nuværende hovedbygning under opførelse efter den brand, der fire år før havde lagt arkitekt de Thuras gamle bygninger, med bl.a. biblioteket, i ruiner. Som pædagog var Ingemann ikke særligt værdsat af eleverne, men det var i Sorø, han havde sine lykkeligste år. Her skrev han sine første historiske romaner og ikke mindst en række af de salmer, der den dag i dag er en del af den danske sangskat.

Professor Anne-Marie Mai tager i ”Litteraturens åsteder: Ingemanns Sorø” tråden op efter ”Holbergs Sorø” og fortæller den videre historie om Akademiet og de forfattere, der kom her i de smukke omgivelser ”midt blandt store Minder fra vor romantiske Tid på Klostergrunden ved den skovkrandste Søe”, som Ingemann skriver.

Lit. aasteder Ingemann_lillePå Ingemanns tid var hele miljøet omkring Sorø Akademi præget af datidens store berømtheder. Her kom H.C. Andersen på gennemrejse på vej til fjernere lande, og logerede altid hos B.S. Ingemann og hans kunstnerhustru Lucie i det, der stadig kaldes for ”Ingemanns Hus”. Også forfatteren Carsten Hauch fik sit virke på Sorø Akademi som lærer og forfatter. Hvor Ingemann dyrkede det nationalromantiske i sine romaner og sange, skrev Hauch om Polens frihedskamp og om et forenet Europa som værn mod krig. Grundtvig fik derimod ikke sine ideer om en ny form for pædagogik og folkeopdragelse via det ”levende ord” igennem i Sorø, som han ofte besøgte. Fælles for alle i Sorøs kunstnermiljø var, at de ikke boede i København, som kritikeren P. L. Møller udtrykte det i et essay, hvor han også skriver at ”Længst nede i Gaden koncentrerer Berømtheden sig ligesom i én stor Bunke”. Men netop i berømthedens højborg Sorø finder Møller modstykket til den overfladiske kultur i København. Han finder en samtalende og kritisk litterær kultur.

Lit aasteder_Ingemann_Hermann_Bang_lilleOgså Herman Bang er en del af Sorø Akademis historie. Herfra var den unge præstesøn fra Als student, og her hentede han inspiration til dele af sit skandaliserede debutværk ”Håbløse Slægter”. Anne-Marie Mai fortæller bl.a. om den unge William (Bangs alter ego) og hans første besøg i Sorø Klosterkirke, hvor alle hans fjerne forfædre – Hviderne – ligger stedt til hvile, først og fremmest biskop Absalon, hvis krop er hugget ud i sten på graven inde i kirken. William føler presset fra slægten stå stort, at han kaster sig ned over gravstenen og kysser Absalons mund.

I dag er Sorø Akademi stadig ét af landets bedste gymnasier med kostafdeling. Herfra er mange berømtheder udklækket. Hele miljøet omkring Akademiet inspirerer til åndsliv og hvem ved, hvem af de nuværende elever, der kommer til at bære faklen videre efter Holberg, Ingemann, Bang og alle de andre berømtheder for hvem Sorø har været et ”litterært åsted”.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.