Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 18 minutter
Gensyn på dk4

Dansk strikkekunst: Strikkedesigneren Bente Geil

Efter nogle års pause i produktionen af nye programmer om og med danske strikkedesignere, har dk4 nu genoptaget succesen og præsenterer et portræt af Bente Geil.

Strikkedesigneren Bente_Geil_og_Frantz_Howitz_lilleDet er de seneste år blevet mere og mere in at strikke. På norsk tv har man fx for nyligt helliget et helt døgn til formidling af strikning. Så vidt er dk4 nu aldrig gået, men som den eneste danske tv-station har dk4 taget strikning alvorligt og har præsenteret portrætter af nogle af de ypperste strikkedesignere såsom Kaffe Fassett, Marianne Isager, Vivian Høxbro, Christel Seyfarth og ikke mindst Hanne Falkenberg. Disse programmer blev, sammen med andre håndarbejdsprogrammer om patchwork, filtning og knipling, så stor en seersucces, at tilrettelæggeren Frantz Howitz blev udnævnt til ”Årets gavstrikker” af landets største strikkeforening ”Gavstrik”, uden at han kan strikke hverken ret eller vrang. Nu har Frantz Howitz på utallige opfordringer taget strikkedesign op igen for en kort periode og har strikket et program sammen om og med endnu én af landets bedste strikkedesignere, Bente Geil.

Bente Geils logo er en lille sjov mand med to forskellige øjne, og hans arme er heller ikke lige lange. Det ligner mest af alt en barnetegning, og det er det faktisk også. Det er én af Bente Geils to nu voksne sønner, der er kunstneren. Som barn forærede han sin mor den tegning, der endte med at blive logo for firmaet ”Geilsk”. Umiddelbart et sjovt valg, men når man lærer den smukke, rødhårede strikkedesigner og præstefrue i Silkeborg nærmere at kende, er valget logisk. Bente Geil er nemlig ikke altid sådan lige at blive klog på. Hun kan være uforudsigelig og overraskende både som person og i sine mange, meget populære, strikkedesigns.

Strikkedesigneren Bente_Geil_lager_lille.jpegNår man umiddelbart ser Bente Geils stil, kan den godt virke meget ”almindelig”. Her er ingen flamboyante udskejelser i form og farve, men går man hendes designs nærmere efter i sømmene, bliver man overrasket over sjove detaljer, frække løsninger og den store håndværksmæssige kunnen, der ligger til grund for det, firmaet Geilsk står for. For Bente Geil er det vigtigt, at det aldrig skal være kedeligt for de, der køber hendes kits. Det skal være underholdende at strikke.

Også for de store kvinder med former både for og bag skal der skabes klædelige designs, og her er Bente Geil en mester. Bl.a. hendes design ”Topstykket” er populært, og et helt nyt design, som hun kalder ”Motherhood” er ved at blive lanceret i både store og mindre størrelser. Disse bluser ser igen meget ”almindelige” ud, men på ryggen er der indstrikket et næsten usynligt stort M, der skal signalere, at bæreren tilhører den bestemte meget store gruppe kvinder, der er mødre. Bente Geils særlige fokus på de store kvinder har for øvrigt betydet, at hun er ved at slå mere og mere igennem på det amerikanske marked, hvor hun har fået en agent.

Et særligt kapitel i Bente Geils virksomhed er strik til børn. Bedstemødre er vilde med at strikke til deres børnebørn, og så er processen ikke så tidskrævende. Helt ny på markedet er drengesweateren ”Fister løgsovs” strikket i tweed, og en klassiker er en stribet pigetrøje ”Samlebånd”, der for øvrigt har en voksen pendant, som Bente Geil kalder for ”Bredbånd”. I det hele taget har alle Bente Geils designs sjove navne såsom ”Vestpå”, ”Sidelæns”, ”Rundstykke”, ”Ærmeling” og ”Undtagelsen”, der er en herresweater. Den lever op til sit navn, fordi den afviger fra de øvrige designs ved, at dens forskellige dele er syet sammen. Igen er det Bente Geils loge, den lille sjove mand, der har sit drilske smil fremme. Det er bestemt ikke Bente Geil selv. Overhovedet ikke…
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.