Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Danefæ Top 10 - 2015

I samarbejde med Nationalmuseet er dk4 nu klar med den årlige ”Danefæ top 10”.

For 6. år i træk har dk4s Frantz Howitz, i nært samarbejde med Nationalmuseet, udarbejdet en top 10-liste over de arkæologisk set mest interessante genstande, der er erklæret Danefæ i det forgangne år.

Danefae top_10_2015_Lille_Karleby2_lilleListen offentliggøres fredag den 22. januar kl. 22.00 og indeholder en rigdom af fund, som ikke er oplevet magen til de 5 foregående år. Det skyldes især detektorarkæologernes utrættelige og ansvarsbevidste arbejde, men også helt almindelige menneskers årvågenhed, når de støder på arkæologiske genstande. Det gælder fx en villaejer ved Taastrup, der fandt et stort stenøksedepot under opførelsen af en trampolin og en gårdejer på Ærø, der skulle anlægge et nyt staldgulv og stødte på noget så usædvanligt som en rigt dekoreret kragsten fra 1100-årene. Formodentlig stammer denne kirkelige sten fra den tidlige Ærøskøbing Kirke, der blev totalt ombygget i 1750´erne. Begge fund er med på årets liste.

Reglen for at komme på årets ”Danefæ top 10-liste” er, at genstanden er blevet behandlet af Nationalmuseets eksperter, og her er der ofte en behandlingstid på op mod 2 et halvt år. Det betyder, at der på dette års liste befinder sig et smykke, der blev fundet af en detektorarkæolog tilbage i 2013, men der er også ganske nye fund på listen. De helt specielle fund behandles nemlig relativt hurtigt for derefter at blive vist på Museets årlige særudstilling af de aktuelle fund. I år åbnes den nye Danefæ-udstilling ved Nationalmuseets forhal den 30. januar.

Hvad der ikke nåede at komme med på årets liste er den smukke ravelg, der for nyligt blev fundet på Næsby Strand. Den blev indleveret, lige efter at optagelserne til årets liste var afsluttet. – Mon ikke den får en plads på næste års liste?

Danefae top_10_2015_Peter_Vang_Petersen_Constanze_Rassmann_og_Flemming_Kaul_lille”Danefæ top 10” viser en del fund, der allerede er blevet omtalt af pressen som nyhedsdækning, men på dk4 er der tid til at gå i dybden med genstandene på et tidspunkt, hvor museernes eksperter såsom Peter Van Petersen, Constanze Rassmann og Flemming Kaul (foto) har haft mulighed for at forske og derfor kan fortælle de velbegrundede arkæologiske historier.

Én af årets arkæologiske ”kioskbaskere” var historien om de i hundredvis af guldspiraler fra bronzealderen, der blev fundet ved Boeslunde på Vestsjælland. De er selvfølgelig med på årets liste, ligesom et helt nyt fund af en vikingeskat (foto) fra Ll. Karleby ved Roskilde er det. Denne overdådige og meget internationale sølvskat havde Roskilde Museum holdt hemmelig gennem længere tid, og den blev afsløret, efter at Nationalmuseet og Frantz Howitz havde udarbejdet en årets top 10-liste. Den måtte hurtigt ændres, så endnu én af de interessante genstande fra det forgangne års spændende fund måtte udgå. Den er dog med i programmet alligevel, ligesom en stor møntskat med romerske denarer fundet ved Udby omtales udenfor listen for at hædre én af de unge ansvarlige detektorfolk, der gjorde det rigtige. Da han havde fundet de første mønter, indstillede han den videre eftersøgning og henvendte sig til sit lokale museum. Under udgravning af området fandt museets folk størstedelen af mønterne, men det er den egentlige finder, der efterfølgende modtager en Danefædusør for det samlede fund.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Nationalmuseet godt kunne bruge flere medarbejdere til behandlingen af det indkomne Danefæ, som strømmer ind hvert år i tusindvis. Man har simpelthen svært ved at følge med, samtidig med at regeringen har krævet en budgetbesparelse på 2 procent. Disse besparelser giver Museet en stor udfordring, og selvfølgelig er det ikke tilfredsstillende, at en Danefæ-behandling kan tage op mod 2 et halvt år.

Danefae top_10_2015_vaert_lilleSituationen får Frantz Howitz til at sætte spørgsmålstegn ved den meget liberale holdning, vi har i Danmark mht. brug af detektor – modsat Norge og Sverige, hvor det er forbudt at gå på ”skattejagt”. Hvis museerne ikke kan følge med, kan det så være en idé at forbyde detektorarkæologi for en tid? På den anden side set vil mange af de genstande, der stadig ligger rundtom på markerne, være i fare for at blive yderligere ødelagt pga. landbrugets dyrkningsmetoder, hvis de ikke samles op i tide.

Endelig: ”Ville vi have undværet et eneste af de fund, der er på dette års top 10-liste”, spørger Frantz Howitz dk4s seere. Sandheden er jo, at de fleste af genstandene på listen aldrig ville være fundet, hvis ikke vi i Danmark havde en lang række ansvarsbevidste og dygtige detektorfolk.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.