Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Nordportugals kulturperler (2:2)

Kultur, historie, gastronomi og natur, når dk4 præsenterer ”Nordportugals kulturperler” del 2.

Hele programmet kulminerer med fodbold, hvor Braga spillede pokalfinale mod ærkerivalen Porto. Frantz Howitz og hans tv-hold befandt sig tilfældigt på én af Bragas store pladser, hvor det meste af byens indbyggere fulgte med på en storskærm, mens kampen blev afgjort efter tillægstid og straffesparkkonkurrence. Den ene dk4-fotograf fik filmet begivenheden fra luften med en drone, mens den anden fik optaget den sydende spænding midt mellem publikum.

Situationen var én af de ”gaver” der kan opstå, når man er på rejse for at optage et rejseprogram, der i dette tilfælde først og fremmest er en præsentation af Bragas historie som religiøst centrum og sæde for landets ærkebiskop. Det hele kommer med – også kirkehistorien lige fra den spæde begyndelse under romersk herredømme og frem til den by, man kan opleve i dag.

Centrum i byen er den smukt anlagte park ved det gamle ærkebispepalads, der i dag er en del af et af byens to universiteter. Universiteterne er én af de mange grunde til, at Braga i dag ikke blot er en historisk interessant by, men også er præget af ungdom og liv.

Lidt udenfor Braga finder man en gemt kulturperle, som Frantz Howitz har fundet frem til langt borte fra de turistbetrådte stier. Der er tale om én af Portugals ældst eksisterende bygninger helt tilbage fra år 656 e. Kr. Stedet hedder São Frutuoso de Montélios og er oprindeligt bygget som et mausoleum for en helgenkåret biskop over Braga, São Fructuoso, der gjorde gode gerninger og udførte mirakler efter sin død.

Den helt store turistattraktion udenfor Braga er pilgrimstrappen Bom Jesus do Monte, hvor man følger pilgrimsvandringen på trapper gennem den maleriske skov. Undervejs passerer man små kapeller med scener fra Jesu lidelseshistorie. Slutningen på vandringen er en stejl trappe i zigzag der er en åbenbaring af arkitektonisk skønhed. Den første del af trappen skal åbne den vandrendes syv sanser, dernæst kommer man til den åndelige opstigen, hvor man passerer symbolerne for tro, håb og kærlighed. Endelig når man kirken og det øverste plateau, hvorfra der er en storslået udsigt ud over Braga og det smukke landskab. Hvert år tiltrækker Bon Jesus do Monte i hundredtusindvis besøgende og er en stor oplevelse, men den største overraskelse er nationalparken Peneda Gerês.

Nordportugals kulturperler_DEL_2_lilleEr man til kombinationen kultur og natur er Pededa Gerês et ubeskriveligt eventyr. Storslåede udsigter, vilde klippeformationer, brusende vandfald, piblende kildevæld, dybe skove, pittoreske landsbyer, et farvestrålende planteliv, vilde heste, ulve, ørne samt fritgående køer og geder. Ind imellem kan man støde på milesten og fragmenter efter veje fra romertiden og bønder, der arbejder på markerne eller som hyrder for store gedeflokke. 700 kvadratkilometer dækker Peneda Gerês, men ikke alle områder er tilgængelige for besøgende uden specielle tilladelser, for der passes god på de store værdier nationalparken gemmer på.

Undervejs gennem et lille hjørne af Peneda Gerês får Frantz Howitz mulighed for at smage den lokale version af Portugals nationalret Bacalao, der er tilberedt på grundlag af saltet torsk. Det siges, at der er mere end 1000 forskellige opskrifter på Bacalao, men én ting er sikker, der bliver i Nordportugal serveret lokal Vino Verde til.

Hermed slutter Frantz Howitz sine rejseprogrammer i Portugal for denne gang, men hvem ved. Måske kommer der flere programmer, for i Portugal er der så mange kulturperler, at man aldrig bliver helt færdig med dette smukke land og dets kultur.


Nordportugals kulturperler_del_2_FH
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.