Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 9 minutter
Hvordan

Annonce


Efter nat kommer dag - portræt af Sorella Englund

dk4 dokumentar står bag EFTER NAT KOMMER DAG – et portræt af den finskfødte solodanserinde Sorella Englund.

Sorella Englund kom til København i 1966 - og har siden da været tilknyttet Den Kongelige Ballet som solodanserinde, karakterdanser, instruktør og iscenesætter.

Lys og mørke
I dk4’s dokumentarportræt EFTER NAT KOMMER DAG, fortæller hun sin meget personlige livshistorie, der har været med til at forme hende som menneske og kunstner. Sorella Englund mistede sin mor på tragisk vis i en alder af 10 år. Et stort tab, der kom til at præge hende i mange år frem. Hun kæmpede med anoreksi i en lang årrække og det store vendepunkt kom, da hun som 33-årig - på toppen af sin karriere - fik en blodprop i hjertet. Det satte en midlertidig stopper for karrieren, og mørket indfandt sig.

Gennem sit mangeårige virke, først som solodanserinde siden karakterdanser, har Sorella Englund fortolket ballettens kraftfulde roller med stor indlevelse. Hendes karakterer er formet og inspireret af de dramatiske begivenheder fra hendes eget liv; for Sorella er livet og dansen - lyset og mørket - uløseligt forbundet med hinanden.

”Jeg kan ikke undvære mit mørke, fordi det får mig til at forstå lyset. Og omvendt. Hvis jeg ikke kender dybden i livet, i mig selv, er jeg ret begrænset som kunstner. Så de er vigtige begge to. Men gerne i balance.”

Efter nat_kommer_dag_barn_lilleEfter nat_kommer_dag_ung_lill

Tilbage til fortiden

Den anmelderroste koreograf Pernille Garde har igennem 2 ½ år arbejdet på en danseforestilling om Sorellas liv - og i sommeren 2016 tog de derfor på en fælles rejse til Helsinki; tilbage til barndomshjemmet, balletskolen og de finske rødder - for at opsøge de steder, der har haft betydning i Sorellas liv.

Pernille Garde fortæller:
”Sorella inspirerer mig rigtig meget som menneske. Den måde, hun har båret de hårde oplevelser, hun har haft - hun favner det, der er svært. Hun giver plads og bruger det. (…) Med denne forestilling vil jeg gerne pege på, hvor vigtigt kunst er - og også at værdsætte de store kunstnere vi har. Sorella er en af dem.”

I dokumentarprogrammet følges arbejdsprocessen frem til premieren på Det Kongelige Teater i november 2017, hvor Sorella skal se sit liv danset på scenen. Det er blevet en både eftertænksom, tankevækkende og hjertevarm dokumentar om og med en helt særlig kvinde, der har været igennem mange dramatiske ting i sit liv - men som konsekvent har formået at vende mørke til lys.

Efter nat_kommer_dag_med_kostume_lilleEfter nat_kommer_dag_taenksom_lilleAnnonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.