Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 13 minutter
Gensyn på dk4

Annonce


Dansk-tysk med Matlok: Claus Hjort Frederiksen

I denne udgave af ”Dansk-tysk med Matlok” er Siegfried Matlok på besøg i forsvarsministeriet.

I ”løvens hule” møder Matlok forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, som med rette kan betegnes som en sværvægter i dansk politik – ikke mindst indenrigspolitisk, hvor han som general for Venstre støbte kuglerne for Anders Fogh Rasmussen og for det, der kaldtes systemskiftet i 2001.

Claus Hjort Fredriksen har været folketingsmedlem siden 2005, og han har bestridt adskillige ministerposter. Efter udvidelsen af Venstres mindretalsregering med Konservative og Liberal Alliance har han siden den 28. november 2016 været forsvarsminister.

I programmet taler Matlok med Claus Hjort, der er født i 1947, om hans barndoms-og ungdomserfaringer med tyskerne og Tyskland, og om hvornår hans syn på Tyskland forandrede sig.

Som minister har Hjort Fredriksen været og er stadig i direkte berøring med sine tyske kollegaer både i EU og NATO, fx med den tyske finansminister Wolfgang Schäuble og nu med den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen.

I gamle dage, under den Kolde Krig, var Danmark frontstat ved Kruså og i Østersøen, og man havde bl.a. et enhedskommando for Danmark og Slesvig-Holsten i Karup - altid med en dansk chef.
Nu er frontlinjen rykket mod øst. Hvad betyder det for det dansk-tyske samarbejde i NATO – fx for samarbejdet i de baltiske lande, hvor tyskerne endda har overtaget kommandoen for nogle af NATOs nye udrykningsenheder direkte ved grænsen til Rusland?

Udenrigspolitisk mener mange i Danmark, at det genforenede Tyskland er et stadigt vigtigere stabilitetsanker også for Danmark i Europa, men samtidig ønsker mange danske politikere, at tyskerne påtager sig mere ansvar – også forsvarspolitisk. Hvad mener Claus Hjort, bl.a. om de nye tysk-franske tanker i den netop indgåede ”Aachener Vertrag” – i retning mod en EU-hær. Det spørger Matlok også om, lige som samtalen kommer rundt om årsagerne til, at forsvarspolitikken igen er blevet et vigtigt emne i Danmark.

Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.