Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Kaffe Fassett - En mand og hans strikketøj

Farvernes mester – Kaffe Fassett – viser dk4´seere rundt i sit hjem og studie i London og fortæller om sit fantastiske liv med strikketøj, broderier og farvestrålende quilts.

dk4´s seere kan godt glemme alt om vores danske yndlingsfarver – sort, hvid, grå og (når det skal være lidt vildt) marineblå! Når der står ”Kaffe Fassett – en mand og hans strikketøj” på programmet.

kaffe Fasset_total”Og HVEM er så Kaffe Fassett”, vil de fleste seere sikkert spørge. Her vil de håndarbejdsinteresserede vide besked. Kaffe Fassett er ”farvernes mester” når det gælder strikning og syning, og han er samtidig én af de store internationale pionerer og inspiratorer inden for alle former for tekstildesign. ”Det lyder kedeligt”, vil de fleste mandlige seere bryde ind og gribe remotekontrollen for at slå over på noget sport, ”og så en mand, der STRIKKER! Han må være bøsse!”. – Da dk4´s Frantz Howitz antyder noget i den retning i et af sine spørgsmål, svarer Kaffe Fassett lakonisk: ”Folk har deres meninger, og hvis man skal leve efter det, kan man jo ikke udfolde sig som den, man er”. Herefter pointerer han, at strikning i helt gamle dage også var en mandeting, og at han har mødt mange heteroseksuelle skabsstrikkende mænd rundt om i Verden, hvor han holder workshops. Mænd – også de heteroseksuelle – kan med andre ord godt få en masse ud af at se med på dk4, når Kaffe Fassett portrætteres.

At strikke er ikke så svært. Kaffe Fassett selv lærte det af en dame i toget på vej fra Skotland til London i midten af 60´erne. Det eneste, man skal vænne sig til er det virvar af farvede garner, der danner sig på bagsiden af strikketøjet, men ”man må slå et æg i stykker for at få en omelet”, forklarer Kaffe Fassett og viser en række af de mange farverige sweaters han har skabt mønstrene til. Mønstrene sælges med tilhørende garner over hele Verden til stor glæde for strikkende mænd og kvinder og ikke mindst for de, der går med en Kaffe Fassett sweater.

kaffe Fasset_halvnaerI 1988 var Kaffe Fassett den første nulevende tekstilkunstner, der fik sin egen udstilling på The Victoria & Albert Museum i London. Udstillingen blev en overvældende succes og bragte Kaffes værker rundt på de førende museer over hele Verden – Europa, USA, Australien, New Zealand og Japan. Første udstillingssted efter London var Kunstindustri Museet i København i 1989. Her stod publikum i lange køer udenfor museet for at komme ind og bese Kaffe Fassetts farverige univers. Efterfølgende har han ofte været i Danmark – bl.a. inviteret af Håndarbejdsbladet – for at holde workshops.

Kaffe Fassett har altid hentet inspiration i gammelt porcelæn, glas og gobeliner. Det finder han bl.a. på Portobello Road og på The Victoria & Albert Museum, hvor han bringer dk4´s seere med på en rundtur. – Inspirationerne overføres ofte til stofmønstre, som benyttes til guilts. Specielt i USA er der et kæmpe marked for farverige quilts, men interessen er også ved at brede sig til Danmark, hvor patchwork og quilts ellers har været betragtet som outdated i mange år.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.