Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Gensyn på dk4: Malerne på Skagen (1:4)

I 2008 var Frantz Howitz med Lise Svanholm på Skagen og på Den Hirschsprungske Samling i København for at tilrettelægge en serie på i alt fire programmer om Skagensmalerne med udgangspunkt i Lise Svanholms anmelderroste bog ”Malerne på Skagen”,

Bogen fortæller ikke blot om P.S. Krøyer, Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann, Viggo Johansen og alle de andre kunstnere, der blev draget af Skagens lys, men sætter også malerne ind i en kunsthistorisk sammenhæng og fortæller historien om Skagen bys udvikling.

Første afsnit handler om ”Skagens lys og den Brøndumske familie”. Her fortælles hele grundlaget for kunstnerkolonien på Jyllands nordlige spids – og først og fremmest præsenteres Ane Brøndum og hendes familie, der kommer til at spille en så stor rolle med Brøndums Hotel som centrum.

Ane Brøndum fødte sin yngste datter – Anna (senere Ancher) – mens H.C. Andersen utålmodigt sad og ventede på en stegt rødspætte. Måske var det grunden til, at Anna – modsat sine strengt religiøse søstre – blev betragtet som noget særligt og fik lov til at udfolde sig som maler. Senere blev Anna som bekendt gift med Michael Ancher, der følte, at han med hende havde vundet prinsessen og det halve kongerige.

I samme periode som Anna og Michael Ancher giftede sig, var der bryllup for Annas to kusiner Henriette og Martha, der giftede sig med henholdsvis Karl Madsen – senere den førende kunstanmelder ved Politiken – og kunstmaleren Viggo Johansen. Alle tre bryllupper fik en afgørende betydning for kunstnerkolonien, hvor også Marie og P.S. Krøyer, Holger Drachmann, Carl Locher og Laurits Tuxen og mange andre blev faste medlemmer.

”Gensyn på dk4” giver mulighed for at se, eller gense, skatte fra dk4’s tv-arkiv. Udsendelsernes tekniske kvalitet er af ældre dato.

Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.