Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Bog og forfatter: Kurt Strand og Poul Schlüter

Til minde om Danmarks tidligere statsminister Poul Schlüter, genudsender vi "Bog og forfatter: Poul Schlüter og Kurt Strand”. Programmet er fra 2012.

Da Kurt Strand var ung journalist på Danmarks Radio i begyndelsen af 80'erne, var han blandt dem, der strejkede, i håb om at blive af med Poul Schlüters regering. Efter Kurt Strand har skrevet sin interviewbog "Det var vel ikke så ringe endda" med den tidligere statsminister gennem mere end 10 år, har den førhen så "røde" DR-journalist fået et mere nuanceret syn på hele Schlüters periode. Det fortæller han i et dobbeltinterview med ham og Poul Schlüter til dk4´s Frantz Howitz.

"Det var vel ikke så ringe endda" er allerede udkommet i 2. oplag og er blevet noget af en salgssucces. Der er nemlig stadig stor interesse for Poul Schlüters person, hans regeringstid og - ikke mindst - hans "fald" i forbindelse med Tamilsagen. Den sag og det mistede venskab med Erik Ninn-Hansen er et af de emner, interviewet kommer ind på samt den afdøde Lisbeth Schlüters store indflydelse på Poul Schlüters politik. Hun var hans sparringspartner. Derimod hader Schlüter hele begrebet "spindoktorer" og finder dem unødvendige.

Som kulturformidler påpeger Frantz Howitz i interviewet, at Kurt Strands interviewbog helt har udeladt 80´ernes kulturpolitik til trods for, at Poul Schlüter er et både kultiveret og kulturelt dybt interesseret menneske. Dette beklager Kurt Strand som en stor mangel, som han først for sent blev opmærksom på. Det er et spor, han gerne ville have forfulgt. Måske et emne for en ny bog???

Hvad skyldes Det Konservative Folkepartis store nedtur i meningsmålingerne i dag? Det er selvfølgelig et emne, der tages op. Her har den gamle statsminister også erfaringer, de nuværende konservative kan trække på. Schlüter prøvede nemlig selv at synke dybt - helt ned til kun 10 mandater - under sin regeringsperiode. "Man glemte at fortælle vælgerne, hvad det vil sige at være konservativ - også i sit private liv", fortæller Poul Schlüter, der derefter giver sit bud på ideologien bag konservativ politik og livsførelse. Social ansvarlighed, så man giver til dem, der virkelig har brug for det, er et af punkterne.

Man kan som vælger være enig eller uenig med Poul Schlüter og Det Konservative Folkepartis partiprogram, men én ting er sikker: - Poul Schlüter er en karismatisk personlighed, der som statsminister havde statsmandens pondus og styrke til at "samle". Fx havde han altid et nært og godt samarbejde med oppositionens daværende leder Anker Jørgensen. Det er nok noget af det, nutidens politikere kunne lære noget af i en tid, hvor blokpolitikken er den fremherskende.

At Poul Schlüter og Anker Jørgensen faktisk havde et godt og respektfuldt forhold til hinanden var ikke noget, den unge Kurt Strand havde fantasi til at forestille sig dengang i 80'erne. I dag er han - og vi - blevet klogere og mere nuancerede. Det skyldes bl.a. Kurt Strands oplysende, underholdende og personlige interviewbog med Poul Schlüter "Det var vel ikke så ringe endda".

Se programmet på dk4.tv

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.