Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Lyd på liv - om komponisten Else Marie Pade

80-årige Else Marie Pade var et af dansk musikhistories store fænomener, som har fået renæssance blandt teknopublikummet.

Pades musik har sin oprindelse i hendes livshistorie. Som barn var hun sengeliggende. Hun lyttede til lydene omkring hende - på trappen, fra gården og fra stuen ved siden af. Her begyndte hendes lydunivers at tage form. Under 2. Verdenskrig blev hun taget til fange af Gestapo og isolationsfængslet. På de bare murer i fængslet begyndte hun at komponere musik og kradse noderne ind i væggene med sit hofteholderspænde. Da hun efter krigen hørte den franske avantgardes konkretmusik, gik det op for hende, at den mindede om de lyde, som hun havde hørt siden sin barndom, og at det var den musik, hun ville komponere. Hun blev den første dansker som viede sit liv til konkret og elektronisk musik - men måtte vente næsten 50 år, før den blev anerkendt.

Denne dokumentarfilm fortæller om Else Marie Pades liv og lydunivers. Filmen modtog en Robert for bedste korte dokumentar, 2007. Og juryen skrev: ”Årets korte dokumentarfilm er en gribende historie fortalt med sanselighed og elegance. Filmen dykker ind i et univers, der næste syntes umuligt at visualisere, men som ikke desto mindre udfoldes som et enestående og smukt filmtæppe, hvor der kræses for både øje og øre. Det er, om man vil, besjælet filmhåndværk. Og så er det slet og ret en vigtig film om en enestående personlighed, en ildsjæl og kunstner, der med sine lydeksperimenter i en menneskealder har tilhørt den kunstneriske avantgarde, både herhjemme og internationalt, og som nu helt fortjent hyldes af sin samtid”.

Instruktion: Katia Forbert Petersen og Iben Haahr Andersen.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.