Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Kl. 19.45
Rundt i Jylland

Annonce


Arkæologien rundt: De danske runesten

Nyt lys på de danske runesten. Nyt stort projekt sætter fokus på de mange runesten, der står rundt om i Danmark i eller ved kirker, i parker og i den fri natur. "Arkæologien rundt" har mødt de to initiativtagere.

Rundt om i Danmark står små 100 runesten opstillet i eller ved kirker, i parker eller i Guds fri natur. De kan frit besøges af alle, men de fleste af stenene er - bortset fra Jellingestenene - "offentlige hemmeligheder".
En stor del af de danske runesten gemmer sig i kirkernes våbenhuse eller lige uden for kirken, men menighedsrådene og de lokale turistkontorer er slet ikke klar over, at man her har at gøre med et unikt historisk monument. Det er runolog Lisbeth Imer og mesterfotografen Roberto Fortuna – begge fra Nationalmuseet - nu ved at få gjort noget ved.
I nattens mulm og mørke ankommer runologen og fotografen til runestenene medbringende generator og store lamper. I det skrå lys fremstår selv de mest udviskede runer, så de ses tydeligt på de færdige fotos fra fx Øster Løgum og Glavendrup.

oester Loegum Glavendrup
Foto: Roberto Fortuna (Øster Løgum) Foto: Roberto Fortuna (Glavendrup)

Når samtlige runesten er gennemfotograferet, skal alle fotos lægges ud på internettet sammen med deres baggrundshistorier og tydningen af runeteksterne. Arbejdet ventes færdiggjort i slutningen af i år.
Det er Frantz Howitz, der – sammen med Lisbeth Imer – har besøgt tre af de runesten, der nu skal fotograferes. Jægerspris Slotspark, Glavendrup og Fjenneslev. Også Nationalmuseets runehal aflægges et besøg for her at få et indblik i, hvordan runerne og deres inskriptioner har udviklet sig fra Germansk Jernalder og frem til efter Vikingetiden.
Ved den spektakulære runesten i Glavendrup på Nordfyn fortæller Roberto Fortuna om, hvordan hele projektet udføres. Fx skal al udstyr bæres langt for at komme ind i skoven til den skibssætning, som Glavendrupstenen er en del af. Efter mørkets frembrud er det en magisk oplevelse at befinde sig på dette helligsted, hvor man virkelig mærker stedets mystik og tusindårige historie. Roberto Fortuna råder ligefrem folk til at besøge runestenene om natten med en stærk lommelygte for at se runerne tydeligere – og for at få en helt særegen oplevelse. Samtidig kan man på sin IPhone få alle de nødvendige oplysninger om stenen og se Roberto Fortunas mesterlige nattefotos. – Rådet er hermed videregivet.


Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.