Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Teknologisk suverænitet i EU: Strategisk autonomi på nøgleteknologier

Få et fascinerende indblik i rumfart, kunstig intelligens, kvantecomputere og mikrochips. I dette program tager vi fat i Danmarks førende eksperter på de forskellige områder, som er meget afgørende for både EU’s fremtid og løsningen af mange globale udfordringer.

Corona-pandemien og krigen i Ukraine har vist os, hvor globaliseret verden er blevet. Når forsyningskæderne bliver forstyrret, så kan vi hurtigt komme til at mangle vigtige varer, råvarer og komponenter – som fx gas og mikrochips. Det har sat endnu mere gang i planer, som EU havde i forvejen – nemlig planer om såkaldt strategisk autonomi på en lang række områder. Herunder en række vitale nøgleteknologier, hvor EU er sakket bagud i forhold til især Kina og USA.

Planerne skal gøre EU mere uafhængig af andre lande i fremtiden og sikre, at vi er med helt i front på de vigtige teknologier, som i høj grad kan bidrage til at løse mange af de globale udfordringer. Og de er afgørende for, at EU også i fremtiden kan bevare sin rolle som en stærk region i den nye verdensorden - ikke mindst i forhold til Kina.

Sammen med Danmarks førende eksperter dykker vi ned i rumfart, kunstig intelligens, kvantecomputere og mikrochips. Vi får en fascinerende indsigt i rumfartens enestående muligheder for bl.a. at overvåge miljø, klima, biomasse og vandcyklus fra rummet. Vi får et indblik i, hvad kunstig intelligens bl.a. kan bruges til i 2022, og hvor lange udsigter det har med de selvkørende biler. Vi bliver ført ind i kvantefysikkens mysterier, som forskerne heller ikke selv forstår, men alligevel kan bruge til utrolige beregninger og løse problemer, som vi ikke er i stand til med traditionelle computere. Og vi får et indblik i produktionen af de avancerede mikrochips, der er det mest komplicerede i menneskets historie – hvor størstedelen produceres i Taiwan, som kineserne har erklæret skal være en del af Kina igen.

Medvirkende:
John Leif Jørgensen, professor på DTU Space
Serge Belongie, professor på Københavns Universitet og leder af det nye Pioner Center for Kunstig Intelligens
Peter Lodahl, professor i kvantefysik og teknologi på Niels Bohr Institutet
Jörg Hübner, direktør for DTU Nanolab, der udvikler mikrochips
Morten Springborg, temaspecialist hos C WorldWide Asset Management


”Teknologisk suverænitet i EU – strategisk autonomi på nøgleteknologier” er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.