Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Havemagasinet: Havearkitektens have

Mange oplever at det kan være en udfordring at indrette sin egen have. Ofte ender det med en tur på planteskolen, hvor man køber nogle planter man godt kan lide, uden egentlig at have en større plan for, hvor de skal plantes og sammen med hvad.

Tekst: Louise Møller, Haveselskabet

Men der er mange fordele ved at have en plan at arbejde ud fra. Dels undgår man de mange fejlkøb, men vigtigst af alt er, at haven kommer til at hænge sammen både i praksis og æstetisk.
Inden man går i gang med den store plan, kan det være en god idé at stille sig selv nogle spørgsmål: Hvilken havestil drømmer jeg om? Hvor meget tid vil jeg bruge på at passe min have? Hvilke funktioner skal min have opfylde? Hvad er budgettet?

Opdel haven i rum
Hvad er godt havedesign egentlig? Det findes der nok ikke et helt enkelt svar på. Men mange havearkitekter vil nok nævne at godt havedesign er at skabe en spændende have, hvor man får lyst til at gå på opdagelse. Det kræver at haven planlægges, så man ikke kan se hele haven på en gang, altså at man får skabt nogle vægge eller skærme, og dermed rum.
En væg behøver ikke at være en hæk, en mur eller et plankeværk. Det kan også være buske eller træer, eller høje stauder, der gør det svært at se, hvad der er bagved, medmindre man går rundt om det. Hvert rum kan have sin egen stil eller stemning. Man kan gøre det nemmere for sig selv at indrette havens rum, ved at give dem navn. Fx drivhushaven, skyggehaven, den hvide have, rosenhaven, eller præriehaven.

Havemagasinet Havearkitektens_have_2_800x1000Havemagasinet Havearkitektens_have_3_800x


Leg med former og farver

Når man har fået tegnet de store linjer, er det tid til at indrette hvert enkelt rum med planter. Nogle gange giver det måske sig selv, som fx i køkkenhaven, men ellers er det kun fantasien der sætter grænser – og dog. For et vellykket resultat må man forholde sig til de forhold planterne skal vokse under. Er der leret eller sandet jord? Er der sol eller skygge? Vind eller læ? Tørt eller fugtigt? Planter trives under forskellige betingelser, og plantes de et sted hvor de ikke kan gro, så vil man aldrig få det resultat man drømmer om.

Havemagasinet Havearkitektens_have_5_800x1064Havemagasinet Havearkitektens_have_6_800x1067Havemagasinet Havearkitektens_have_7_800x1067

Heldigvis er der masser af forskellige planter at vælge imellem, og når man lærer dem at kende, finder man ud af den store værdi, de giver til haven. Ikke bare i sig selv, men i høj grad når de sættes sammen med andre planter. At sammensætte planter er en leg med former og farver. En svær disciplin, der kræver mange års øvelse og et godt plantekendskab at mestre.
Men det er netop det der er kernen i haveglæden, at man aldrig rigtig bliver færdig med at eksperimentere, sætte nye farver sammen og planter med forskellige bladformer. En have bliver aldrig helt færdig og man skal lære at holde af procesessen, og acceptere at man en gang imellem begår fejl. Heldigvis er det ikke værre, end at man kan prøve igen.

Læs mere om havedesign på www.haveselskabet.dk 

Havemagasinet Havearkitektens_have_4_900x535Se programmet allerede nu på dk4.tv

Se et spot for programmet her

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.