Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Havemagasinet: Parcelhus og paradis

Der findes over en million parcelhuse i Danmark og lige så mange parcelhushaver. Der er ikke to haver der er ens og mulighederne for at udnytte haven er uendeligt store. 

Tekst: Louise Møller, Haveselskabet

Hvis viljen og lysten er der, kan man skabe sit eget grønne paradis, og det er lige netop det Helle Aagaard Hansen og Kim Linddal Hansen har gjort i deres parcelhushave på Sydfyn. Gennem de seneste knap 40 år har de forvandlet det der blot var en græsplæne til en frodig have med træer, buske, roser, stauder, sommerblomster og flere skønne hyggekroge, hvorfra man kan nyde haven og dens mange blomster.

Helle har fået haveinteressen ind med modermælken og det er særligt blomsterne hun holder meget af. Kim er opvokset på en gård og har hænderne skruet rigtigt på. Han har altid godt kunne lide at lave gør-det-selv projekter. Haveinteressen er kommet lidt hen ad vejen, men i dag bruger parret næsten alt deres fritid på den fælles interesse.

Rose Havemagasinet_Parcelhus_og_paradis_800x1067Skoven Havemagasinet_Parcelhus_og_paradis_800x1067Parcelhushaven og dens muligheder

Helle og Kims have er udnyttet til sidste kvadratmeter, og er et godt eksemplet på, hvor meget man kan få ud af en ganske almindelig parcelhushave på 1000 kvm. Der har ikke været en klar plan fra start. Haven er blevet til lidt efter lidt, og noget er opstået lidt af tilfældigheder, mens andet er mere planlagt. Men noget af det der har været vigtigt for sådan som haven er i dag, er måden de har tænk haven i rum. Hvert lille rum i haven har fået et tema eller en farveholdning og det gør hele haveoplevelsen mere spændende, samtidig med at hvert enkelt rum virker meget harmonisk. De har også givet rummene navne, og det kan være en god idé for ens egen skyld, når man skal designe, indrette og vælge planter. I Skoven er der store buske og en fortættet stemning, i Det Gule Bed står planterne med de gule blomster, som ikke passer sammen med de lyserøde og blålilla i Cottagehaven, og i Nydningen, som er havens nyeste rum, er der fokus på afslapning og herfra kan man nyde udsigten over den tilstødende mark, mens man omsluttes af græsser og stauder.

Stier Havemagasinet_Parcelhus_og_paradis_800x600
Parcelhushaven er ikke kedelig per definition
Selvom der findes mange parcelhushaver i Danmark og de på mange måder minder meget om hinanden, så er det ikke ensbetydende med at de behøver at være kedelige. Det er helt op til haveejerne, hvordan haven skal se ud, hvilke behov de har og hvordan de ønsker at bruge haven. Hvis man beslutter sig for at haven skal indeholde mere end terrasse, græsplæne, og et par enkelte krukker, så er man allerede godt på vej til at skabe sit eget lille paradis.

Helle Kim_Havemagasinet_Parcelhus_og_paradis_800x600


Se programmet allerede nu på dk4.tv

Se et spot for progammet her:

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.