Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Havemagasinet: Esthers have

Midt i smukke Nordsjælland ligger Esthers Have. Esther Geneser har gennem de seneste otte år skabt en fantastik have, hvor man tydeligt fornemmer at inspirationen kommer fra Sydeuropa. De store terrænspring kan minde om en sydlandsk bjergskråning, hvor huset ligger på toppen og haven er anlagt som terrasser og bede ned over skråningerne og følger bakkernes bølgede former.

Tekst: Louise Møller, Haveselskabet

Et hav af lavendler
Der gror lavendler i mange danske haver, men de færreste har lige så mange lavendler som Esther. Lavendlerne er gået hen og blevet Esthers varemærke og besøgende strømmer til hendes have for at nyde synet af de mange lavendler når de blomstrer.
For Esther var det i høj grad lavendlerne der valgte hende. Det viste sig at de groede rigtig godt på den sandede jord, og samtidig var det en af de få planter som rådyrene ikke fandt særlig interessante. Og da Esther drømte om en have med sydlandsk stemning, så var det for hende et naturligt valg at plante store bede med lavendler. Hun dyrker flere forskellige sorter og har i årenes løb gjort sig mange erfaringer i forhold til pasningen. Særligt beskæringen har stor betydning for planternes sundhed. Bliver buskene for store og tætte har de tendens til at få svamp i midten og bladene bliver brune og visner. Derfor beskærer hun dem gerne kraftigt enten om foråret eller i sensommeren, men skærer ikke længere tilbage end at hun stadig kan ane nye grønne skud på grenene.

Mosegrise er en udfordring

Det seneste år har været svært for Esther Geneser. Hun har været, og er stadig, plaget af mosegrise, som spiser planternes rødder. Der gik lidt tid før hun fandt ud af hvorfor nogle planter ikke sprang ud og hvorfor alle de tulipanløg hun lagde sidste efterår, ikke spirede. Men da hun fandt ud af hvad problemet var, satte hun kampen ind. Det meste af året er gået med at bekæmpe mosegrise og besværliggøre deres liv i haven. Det har betydet større omlægninger af bede, indkøb af mange nye planter og tulipaner må hun fremadrettet nøjes med at dyrke i krukker. Når man kender sin fjende, er det nemmere at tage sine forholdsregler, og når man som Esther bor med naturen som nabo, må man acceptere at der både er mosegrise og råvildt i haven. Men dermed ikke sagt at der ikke skal være plads til at dyrke haveglæden.

Havemagasinet-Esthers have_c_800x1067Havemagasinet-Esthers have_d_800x1067Blomster fra haven bruges i værkstedet

Esther Geneser er en kreativ sjæl, men planter er for det meste en ingrediens i alt hvad hun kaster sig over. I værkstedet bindes der både buketter og kranse og holdes sågar kurser i blomsterbinding. Materialerne henter hun naturligvis i haven. De stauder og sommerblomster der dyrkes i haven, er særligt udvalgt fordi de er gode til buketter og kranse. Lavender er der også rigeligt af, og de høstes og tørres så de kan bruges i evighedsbuketter og kranse.

Havemagasinet-Esthers have_b_900x405


Se programmet allerede nu på dk4.tv

Se et spot for programmet her:

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.