Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Portugisiske kulturperler: Porto

Se med, når Frantz Howitz besøger Porto som den sidste i rækken af serien ”Portugisiske kulturperler”.

Porto er Portugals næststørste by og selvfølgelig centrum for portvinsproduktionen. Porto er delt i to af floden Douro. På den ene side ligger selve Porto by med alle dens seværdigheder, mens portvinshusene ligger som perler på en snor på den anden side af floden i bydelen Vila Nova de Geia.

dk4´s Frantz Howitz er nu sammen med Tiffany Tours ankommet til Porto, hvor en del af programmet selvfølgelig er helliget historien om portvinen, som især englænderne kom til at holde af i 1700-årene af politiske årsager. Englænderne lå dengang i konstant krig med Frankrig. Derfor så de sig om efter andre muligheder end franske vine. De gode portugisiske vine fra Dourodalen kom i spil, men for at give denne vin holdbarhed, tilsatte man ekstra sødme og alkohol, og så var portvinen ”opfundet”. Stadig den dag i dag er eksport af de gode portvine én af Portugals største indtægtskilder.

Porto broedtekst2Frantz Howitz besøger det hæderkro-
nede portvinsfirma Taylors og får her en række gode råd om, hvordan de forskel-
lige portvinstyper nydes bedst muligt, fx er det en udbredt misforståelse, at portvine drikkes ved stuetemperatur til desserten. De fleste portvine skal nydes afkølet for at få den bedste smag af de ædle druer frem.

I selve Porto by er der mange seværdigheder at vælge imellem, så hvis man, som i Frantz Howitz´ tilfælde, kun har halvandet døgn til rådighed, skal der vælges med hjertet mere end efter, hvad man ”bør”. Porto broedtekst1Valget faldt på den overdådigt udsmykkede arabiske sal i Palacio da Bolsa, og den skuffede ikke, men mest betagende var det alligevel at besøge den berømte Lello boghandel, hvor især trappen siges at have givet J.K. Rowlings inspiration til sceneriet omkring Harry Potter. Rowling boede som ung og fattig i netop Porto, hvor hun ligeledes oplevede studenterne i deres sorte uniformer med tilhørende kapper. Meget lig Harry Potters og hans medstuderendes skoleuniformer. Som det er tilfældet i Coimbra, har også studenterne i Porto en række sære ritualer, bl.a. når de nye studerende skal indrulleres i studenterlivet. Dk4´s besøg i Porto fandt sted netop i de nye studerendes rusuge, hvor de blev gennet rundt gennem gaderne syngende og råbende i store grupper både dag og nat. Hver gang dk4´s fotograf forsøgte at fange stemningen, blev han meget bestemt gennet væk og bedt om at slukke kameraet øjeblikkeligt. Efter en del forhandlinger fik han dog lov til at filme en enkelt seance, men kun på afstand og kun nogle få minutter. Alligevel er det nok til at mærke, at Porto ikke kun er portvinsbyen, men at den også er ”Harry Potter by”.

Besøget i Porto er den sidste i rækken af serien ”Portugisiske kulturperler”.

Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.