Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 14 minutter
Gensyn på dk4

Olivenruten (3:5): Olivenolie, mafiaen og det nye Sicilien

I sicilianernes hjerte er et stort ønske om selvstændighed - det er en del af deres identitet! Ligesom oliventræet – der i århundrede har været kongen i det sicilianske landbrug.

I starten af det 20’ene århundrede, var Sicilien underlagt banditter, der var specielister i ”beskyttelse af forretninger”. Oprindelig var det beskyttelse af olivenbønder ved høsttid. Da befolkningen senere blev stillet over for Mafiaens voldelige metoder, var den for intimideret til at reagere og for skræmt til at sige fra. Ændringen kom først i 1992, da Palermos undersøgelsesdommere, Falcone og Borsellino, blev snigmyrdet: De blev symbol for kampen mod Mafiaen. Disse mord udgør et vendepunkt for Sicilianerne. De forstod at Mafiaen var en forbandelse, de selv måtte befri sig fra.

Sammen med nogle af nøglepersonerne fra genopbygningen af Sicilien, bliver vi vidne til nogle af de forandringer, der er forgået over de seneste år. ”Il dottore” Spatola, en olivensmager, har ligesom Gioia-familien, traditionelle Scicilienske landejere og Vincenzo-familien – som lever af landbrugsturisme, det til fælles, at de vil dele deres passionerede tro på et nyt Sicilien. Ikke at forglemme Salvatore Gibiino, der er medlem af ”Libera Terra” – et samarbejde, hvor jord, der er krævet tilbage fra mafiabosser, bliver dyrket med økologisk oliven og vin.

Vi besøger Mafiaens ”hovedstad” Corleone, ligesom vi tager til de forsømte distrikter af Palermo, og vi fejrer ”dødedagen” i Valledolmo, hvor vi også bliver mindet om, at på Sicilien var oliventræerne vidne til Mafiaens fødsel, men de betragter tilbagetrækningen i dag.   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.