Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Det ægte Italien - Livorno

Kom tæt på det ægte Italien, når den danske kok Claus Pedersen og hans italienske kæreste Claudia Amendola drager af sted på gastronomisk rejse.

Pasta, pizza, lækker vin og smukke landskaber – Italien er et populært rejsemål. Faktisk så populært, at støvlelandet giver Frankrig baghjul ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Rejsebureau Forening.

I 1980’erne vandt det italienske køkken indpas med pasta, pizza og en udbredt anvendelse af tomater – og sidenhen er pesto, bruschetta, lækre oste, skinke og pølser også kommet til.
Mange føler sig velbevandret i den italienske madkultur – men er vi det? Italienerne har selv et slagord som lyder: ”La cucina italiana non esiste” eller ”- det italienske køkken eksisterer ikke”. Det skal understrege, at Italiens regioner er så forskellige, at man ikke kan tale om et italiensk enhedskøkken. Rent faktisk ligger forskellen på et helt lokalt niveau og selv byerne imellem, mærkes diversiteten i maden. Hver familie har sine egne opskrifter og måder at tilberede retterne på. Italien er altså et land baseret på lokaltraditioner - og for at lære ”Det ægte Italien” at kende, bliver man nødt til at sætte fokus på det lokale køkken og menneskene bag.

Det aegte_Italien_gryde_lilleI programmet ”Det ægte Italien - Livorno” har kæresteparret Claudia Amendola og Claus Pedersen påtaget sig denne mission:

”Vi følte, at det stereotype Italien, man ser i medierne i dag, slet ikke levede op til det billede, vi har af det ægte Italien. Det gav os en brændende lyst til at vise dk4’s seere uopdagede steder, hvor vi kommer tæt på de lokale - og får deres historier og opskrifter”.

Claus Pedersen er uddannet kok og har blandt arbejdet for Gordon Ramsey i London og for flere Michelin-restauranter - men det var i støvlelandet, at han for alvor forelskede sig i gastronomien: ”Den måde italienerne laver mad på – man kan mærke, at det er med hele hjertet. Det er med kærlighed”. Her fik han øjnene op for den traditionsrige madkultur, og ejer i dag Danmarks største site for italiensk gastronomi – azienda.dk.

Claudia Amendola er italiener og har et indfødt gastronomisk gen, der ikke fornægter sig i hendes nysgerrighed for mad. Hun mødte Claus i Siena, da hun havde studiejob som tjener. De flyttede til Danmark i 2008 og har sammen sønnen Carlo Alberto.

Claudia er født og opvokset i havnebyen Livorno - og her tager programmet sit naturlige udgangspunkt, når parret går på opdagelse i den italienske madkultur. Livorno huser fx Europas næststørste overdækkede fødevaremarked, som turisterne ikke har opdaget endnu. Her køber Claus frisk fisk og tilbereder den berømte fiskesuppe Cacciucco sammen med en lokal ”pirat”. Han er også med, når Claudias bedstefar Emilio høster oliven og får den presset på den lokale olivenmølle – og går i køkkenet med Claudias bedstemor Giovina for at lave middag til familien. Claudias bedsteforældre kan nemlig fejre 60 års bryllupsdag - og det må markeres med den lokale ret Baccalá alla livonese.

Selv om Livorno er Claudias hjemby, har byens jødiske samfund altid været et lukket land.
I programmet får hun imidlertid lov til at komme ind i den smukke synagoge - og hjemme hos en jødisk familie får hun historien om, hvordan adskillige jødiske retter med tiden er blevet en fast integreret del af det livornesiske køkken.

Der er således lagt i gryden til et spændende og anderledes madprogram – se det og bliv inspireret.

Det aegte_Italien_par_med_baby_lilleProgrammets værter

Claus Pedersen er uddannet kok og har bl.a. arbejdet for Gordon Ramsey i London. Hans far er ligeledes kok, så interessen for mad er ikke fremmed, men det var i støvlelandet, at han for alvor forelskede sig i gastronomien. I en årrække arbejdede han både for michelinstjernede- og traditionelle restauranter og det var her, at han fik øjnene op for den traditionsrige italienske madkultur. En kultur, der fortæller historier og bringer mennesker sammen – og danner baggrund for hele projektet omkring ”Det ægte Italien”.

Claus er desuden ved at tage en bachelor i italiensk på Københavns Universitet, har skrevet artikler til Berlingske Tidende omkring italiensk madkultur, og står bag sitet www.italienskgastronomi.dk

Claudia Amendola er italiener og har et indfødt gastronomisk gen, der ikke fornægter sig i hendes nysgerrighed for mad. Hun mødte Claus i Siena, da hun havde studiejob som tjener. Parret flyttede til Danmark i 2008, og sammen har de sønnen Carlo Alberto.

Claudia er konservatorieuddannet og underviser i musik på den Franske Skole på Frederiksberg, og i sin fritid er hun en ægte italiensk "foodie". Det kommer blandt andet til udtryk, når hun eksperimenterer med lækre madopskrifter, som hun og Claus sammen skaffer via det enorme gastronomiske netværk, de har opbygget i hele Italien.


Få en forsmag på programmet
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.