Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Tips og Tricks: La’ det gro - det færdige resultat


Gode råd om anlæg af stenbed

Stenbed – eller et alpint bed, som det også kaldes, skal anlægges på en solrig plads i haven. Vælg en stil til bedet, som ser naturlig ud, og som harmonerer med resten af haven. I tv-programmet ”La det Gro” har vi valgt at anvende mellemstore kampsten, som også er anvendt i havens øvrige bede. Selve formen på bedet skal også se så naturlig ud som muligt – fx en blød rund, oval eller den mere bugtede form. Du kan med fordel lægge et reb ud på jorden og rette det ind og ud, indtil du er tilfreds med formen.
Når man skal anlægge stenbedet, skal man starte med at grave en rende, som stenene kan placeres i. Inden man sætter stenene, lægges afretningsgrus ned i renden, da det er nemmere at arbejde med end jord. Fordel desuden afretningsgrus rundt omkring stenene, så de står bedre fast.

Stenene placeres så de ser naturlige ud, ikke bare oven på jorden, men gravet lidt ned, som om de stikker op af jorden og gerne i nogenlunde samme højde. Det er en god ide at have et godt udvalg af sten i forskellige former og nuancer at vælge i mellem, så man kan prøve sig lidt frem med, hvad der ser bedst ud og hvilke sten står bedst og mest stabilt sammen. Stenene skal placeres med så tætte samlinger som muligt, så man ikke får problemer med, at jorden vaskes ud, når det regner kraftigt på bedet.
Når stenene er placeret fyldes bedet med jord, gerne harpet muld blandet med plantestarter. Herefter er bedet klar til at blive plantet til.


Planteforslag:
Der findes mange smukke planter, som er velegnet i et alpint bed. I dette program valgte vi at plante følgende planter:

Edelweiss lilleHusloeg lilleKrybende timian_lille


Bjoernegraes lilleTornnoed lilleStenurt lille


Edelweiss:
20 cm lav hårdfør og bunddækkende staude med gråligt løv. Blomstrer i juni-september måned med små hvide blomster. Trives i fuld sol. Velegnet i såvel alpine haver, som almindelig fugtig, men veldrænet havejord.

Husløg
Husløg findes i mange forskellige udgaver og farvenuancer. De trives på en solrig plads. Husløg består af en masse små ”rosetter” som kan deles.

Krybende timian
Krybende timian er en smuk stedsegrøn bunddækkeplante, som får masser af små, lilla blomster om sommeren. Bliver ca. 5 cm høj. Krybende timian er så robust, at man kan gå på den og den kan derfor anvendes som alternativ til den almindelige græsplæne.

Bjørnegræs
Bjørnegræs er en 25 cm lav tuedannende og fuldt hårdfør græs med blågråt løv. Bjørnegræs blomstrer i juni måned med små grønne blomster. Trives på en solrig plads.

Tornnød
Tornnød er en 5-10 cm lav og fuldt hårdfør bunddækkestaude, som blomstrer i juli-august måned med små hvide blomster. Trives i sol/halvskygge.

Stenurt
Stenurt er en sukkulent med tykke blade. Der findes omkring 50 forskellige arter. Mange af dem har en lav vækst og er derfor meget velegnet som bunddække i et alpint bed. Stenurt er en meget robust plante, som stort set trives overalt.”


Gode råd om udvidelse og forskønnelse af dit staudebed

Når man har anlagt et staudebed er det meget sandsynligt, at man med tiden får lyst til eller brug for at ændre lidt på bedet. Og det er heldigvis nemt.
Nogle af stauderne er muligvis blevet så store, at de nærmest ’kvæler’ de andre planter eller bare dominerer udseendet af bedet for meget. Nogle stauder har måske vist sig at stå forkert placeret på grund af lysforhold, højden eller farven og andre er måske helt gået ud, hvis vi har haft en meget hård vinter. Men det er der heldigvis råd for.
Stauder er flerårige planter, som visner helt ned om vinteren og skyder op igen hvert forår. Og for hvert år vokser planten sig typisk større og større og kan derfor komme til at fylde for meget.

Flytning af stauder
Stauder kan let graves op og flyttes, hvis man ønsker det. Man graver bare godt rundt om hele roden på planten og tager planten op med hele rodklumpen så intakt som muligt. Det er en fordel at ryste jorden væk fra rødderne inden man planter stauden igen, så rødderne bliver plantet i en ny og mere porøs jord.

Klip planten ned, når du flytter den

Inden du planter stauden på det nye sted, bør du klippe planten godt tilbage til ca. 5 cm’s højde, så planten bruger mest mulig af energien på at styrke rødderne. Det kan virke lidt drastisk at klippe planten så hårdt tilbage, men bare rolig, det vil bare styrke planten på sigt og den kommer sig hurtigt og fint igen.
Plantestarter 50 ltr  GG

Husk plantestarter

For at give planten de bedste vækstbetingelser på det nye grosted, blandes jorden med 1/3 plantestarter. Plantestarter er en blanding af komposteret heste- og kogødning og fuld af næring, som hjælper planten med at etablere sine rødder hurtigt igen, så den kan vokse godt videre på det nye grosted.
Deling af stauder

Stauder har den store fordel, at de kan deles og plantes igen, hvis man synes de er blevet for store. Man graver blot planten op, ryster mest muligt jord af den og forsøger at vrikke/rive rødderne forsigtigt fra hinanden på midten. Nogle rødder er så kraftige og tætte, at man er nødt til at hakke rodklumpen over med en skovl. Det lyder måske voldsomt, men planterne er heldigvis robuste nok til at kunne klare den hårde medfart. Ved at dele stauderne får du både flere planter, helt uden meromkostninger og giver samtidig dine stauder en velkommen foryngelseskur.

Generelle råd om stauder

Stauder plantes i helt almindelig, porøs havejord, blandet med plantestarter og bør gødes 2 gange årligt en allround havegødning. De fleste stauder trives i sol/halvskygge, men der findes også mange fine stauder til mere skyggefulde områder i haven. Oplysninger om de optimale lysforhold for hver enkelt staude kan du få oplyst af din fagmand på planteskolen eller læse på etiketten, som sidder på planten.
Stauderne klippes ned enten efter de er afblomstret i sensommeren, eller i det tidlige forår inden de for alvor begynder at spire.

Udvidelse af dit staudebed

I ”La det gro – det færdige resultat” – valgte vi både at udvide staudebedet med nye planter og forskønne det eksisterende ved at dele og flytte rundt på planterne.
Hvis du ønsker at udvide dit staudebed, skal du blot fjerne det øverste lag græs, løsne jorden nedenunder med en skovl eller et greb, fjerne evt. flerårigt ukrudt og derefter blande 1/3 plantestarter i jorden. Så er bedet klar til at plante nye lækre ting i.
Hvis du er lidt usikker på, hvordan du ønsker bedets størrelse og form skal ende med at være, kan du bruge en markeringsspray eller bare lægge en ganske almindelig snor eller haveslange, til at danne dig et indtryk med, inden du begynder at grave.

I det eksisterende staudebed plantede vi allerede sidste efterår en række smukke stauder og forårsløg, som sikrer, at der er masser af blomster i haven næsten hele året rundt - helt fra omkring februar til oktober/november måned. Blomstringen starter i januar/februar måned med forårsvækster i hvide farver, hvorefter den i juni måned går over i blomstrende stauder i blå/lilla farver, som varer helt frem til omkring oktober/november måned.

ViolfroestjerneStorkenaeb RozanneSommerfuglebusk


Russisk salvie Little SpireHosta ElegansArtiskok


I denne udgave af "La det gro", har vi valgt at supplere med nogle ekstra stauder med hvide blomster, som alle harmonerer med de øvrige planter i det eksisterende bed. Vi valgte at plante:

• Hvid høstanemone ’Whirlwind’
• Bjergmynte Calamintha Nep. Ssp. Nepeta
• Hosta ”Fragrant Blue”


Hoestanemone whirlwind_lillebjergmynte lillehosta fragrant_blue_lille


Hvid høstanemone "Whirlwind"
Den hvide høstanemone ’Whirlwind’ er en ca. 1 meter høj staude med mange hvide halvfyldte blomster i juli-oktober. Den trives i sol/halvskygge og er velegnet til afskæring.

Hosta "Fragrant Blue"
Hosta ”Fragrant Blue” er en lav staude med overhængende vækst. Den bliver ca. 30 cm høj. ”Fragrant Blue” får store halvrunde, blågrønne blade og blomstrer med blåhvide duftende blomster i juni-juli. Den er velegnet til bunddække eller i krukker. Trives i halvskygge/skygge.

Bjergmynte Calamintha Nep. Ssp. Nepeta
Bjergmynte er en ca. 50 cm mellemhøj staude, som blomstrer i juni-september måned med små, duftende lysviolette blomster. Den trives i fuld sol.

Derudover delte vi nogle af de eksisterende planter (Storkenæb ”Rozanne” og Hosta ”Elegans”) og flyttede dem til den nye del af bedet.

Storkenaeb RozanneHosta Elegans   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.