Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Arkæologien rundt - Ribe 2015

At komme med på arkæologisk udgravning i Danmarks ældste by Ribe er altid en stor oplevelse.

Byen daterer sig helt tilbage til omkring 710 e. Kr., og lige siden har der her været by. Det er dog endnu ikke alt, man ved om Ribes udvikling, men hver gang der graves, kommer arkæologerne et skridt videre i deres forståelse.

I sommeren 2014 blev der gravet i Rosenallé lige i det nuværende Ribes udkant. Her fandt man rester efter de bygrøfter, der blev anlagt i 2. halvdel af 800-årene samt spor efter Ribes første egentlige befæstning fra 900-årene. Her blev både vold og voldgrav dog sløjfet i midten af 1000-årene. Når man har en så sikker datering på denne handling er det fordi, den baserer sig på fundet af møntfragmenter fra Knud den Stores tid i opfyldningslagene. Knud den Store døde i 1042.

Arkaeologien Rundt_Ribe_2015_Soeren_Sindbaek_lilleDen helt store overraskelse ved gravningen i sommeren 2014 var dog fundet af en gravplads med grave fra tiden før den første bygrøft blev anlagt – altså grave fra Ribes allertidligste historie som handelsplads og tidlig by. Bl.a. fandt man en hest, der var begravet med fuldt udstyr samt en hundebegravelse. Denne opdagelse bevirkede, at der atter i år blev gravet i Rosenallé. Studerende fra Aarhus Universitet, Moesgård var med på gravningen som en del af deres uddannelse, og det var ikke så lidt, de og deres lærer professor Søren M. Sindbæk fandt frem til.

Highlightet på udgravningen var fundet af en 100 procent intakt vinkande, der er produceret i 700-årene i enten det nuværende Belgien eller Nordfrankrig. Det er første gang en så smuk og ubeskadiget vinkande er fundet i Danmark. Øjensynligt har den været benyttet som gravgave, men den kan også have tjent som urne. Det kommer kommende undersøgelser til at vise, når konservatorerne har tømt den for jord.
Der er mange interessante detaljer på den gamle gravplads, der ser ud til at have været benyttet af både fastboende og tilrejsende – og af hedninge som kristne. I hvert tilfælde viser gravene, at Ribe i begyndelsen af vikingetiden har været en multikulturel smeltedigel og en yderst vigtig handelsstation.

Arkaeologien Rundt_Ribe_2015_div_fund_lilleOgså i den tidlige romerske jernalder har det sydvestjyske område haft stor betydning. På en bakkeø midt i det flade landskab ved Sneum Å og Sneum Kirke var en detektorarkæolog så heldig at få et meget kraftigt udslag. Han fik gravet sig ned i jorden og stødte på randen af et bronzekar, hvorefter han straks fik sendt bud efter Sydvestjyske Museer. Da museumsinspektør Niels Algreen Møller fik undersøgt fundet nærmere, var han klar over, at der her var noget helt usædvanligt på spil. Han fik udgravningshullet dækket til og søgte – og fik – en bevilling af Kulturarvsstyrelsen til en større udgravning. Det store bronzekar blev taget op i præparat og en røntgenscanninger viste, at det indeholdt ikke så få gravgaver bl.a. en glat guldring og en fibula af hidtil ukendt karakter ligeledes i guld.

Arkaeologien Rundt_Ribe_2015_krukke_1_lilleFølg de spændende opdagelser i denne udgave af arkæologien rundt.

”Arkæologien Rundt. Ribe 2015” er tilrettelagt af Frantz Howitz.


Arkaeologien Rundt_Ribe_2015_krukkescanning_lille
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.