Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Det moderne Tyrkiet og EU

For fem år siden ønskede et stort flertal af tyrkerne at komme med i EU. I dag er bøtten vendt.


Kun 40 procent af den tyrkiske befolkning ønsker EU-medlemskab. Tyrkerne føler sig stødt over europæernes modvilje mod dem. Samtidigt vokser den tyrkiske selvfølelse. Landets økonomi er i rivende udvikling. Og mange tyrker mener, at tyrkerne ikke har brug EU. De kan selv. 

Tyrkerne er stolte af deres land. For 25 år siden var der mange europæere, der ikke kunne placere Tyrkiet på verdenskortet, fortæller en kvindelige direktør, der dengang tog til England hver sommer for at gå på sprogkursus:

”Jeg måtte vise dem, hvor Tyrkiet ligger. De vidste det ikke. I dag har alle, jeg møder rundt om i Europa, været på ferie i Tyrkiet. Der er sket meget siden dengang,” siger Elif Inceler fra tekstilvirksomheden Plasma.

Den kvindelige direktør er en af de medvirkende i programmet ”Det moderne Tyrkiet og EU”. 

Som enlig mor i en topstilling er hun et godt eksempel på Tyrkiet i dag, hvor en generation af stærke, veluddannede kvinder er dukket frem. 

”De fleste af vores ekspertkilder i programmet er faktisk kvinder,” siger tilrettelægger Kristine Søndergaard Madsen fra Krithfilm, der har produceret programmet: ”Det var ikke noget vi planlagde, de dukkede op helt af sig selv under vores researchen – og det overraskede mig.” 

Programmet tegner et portræt af det store land, der ligger som en stødpude mellem Europa, Mellemøsten og Centralasien. I årevis har Tyrkiet kigget mod Vesten – blandt andet som medlem af NATO. Men i de senere år har landet i stigende grad satset på at styrke forholdet til de øvrige nabolande. Og i kraft af hurtigt voksende økonomi, sker det med større og større selvsikkerhed. Samtidig er forholdet til EU blevet mere lunkent.

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.