Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Tenerife på kryds og tværs (1:3): Historien

Efterhånden som mange af de mellemøstlige lande svigtes af angste turister, er der i vintersæsonen kommet endnu mere fokus på De Kanariske Øer end tidligere. Mange – deriblandt dk4´s Frantz Howitz – foretrækker den kultur-, og historierige feriedestination Tenerife, der har mere at byde på, end man umiddelbart skulle tro.

Det var under protest, at Frantz Howitz for ti år siden lod sig lokke til Tenerife, der for ham var indbegrebet af en ”ferieghetto” for pensionister, på et sted, hvor der godt nok er mange mennesker, men hvor der ikke bor et øje. Siden skulle han blive klogere.

Nu er Frantz så kommet hjem med materiale til hele 3 udsendelser om den smukke og varierede ferieø, der emmer af historie, store naturoplevelser og selvfølgelig også turisme. Netop historien, naturen og turismen er emnerne for de 3 udsendelser, som nu præsenteres på dk4 under fællestitlen ”Tenerife på kryds og tværs”.

Personligt sværger Frantz til det frodige Nordtenerife, og det mærkes på de 3 programmer. Det er her, han har opholdt sig hvert år gennem 10 år i en lille genuin, lokal by El Sauzal, og det er her, han lægger op til en rundtur i Tenerifes historie.

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_Pyramiderne_lilleAllerførst besøges de mystiske pyramider i Güimar, som ingen ved noget præcist om. Pyramidernes trapper og deres form tyder imidlertid meget på, at de har været brugt i forbindelse med solkult.

Derefter går turen ind til Tenerifes hovedby Santa Cruz, hvor man bl.a. kan opleve en udstilling om Tenerifes oprindelige befolkning Guancherne og bese en række af deres mumificerede lig.
Her fortælles bl.a. om, hvordan Guancherne endeligt tabte deres land til erobrere fra Kastilien juledag 1495. På det tidspunkt blev Kastilien regeret af dronning Isabella, der havde giftet sig med sin fætter kong Ferdinand af Aragonien, og hver for sig erobrede de landområder, magt og indflydelse.

Tenerife paaa_kryds_og_tvaers_dronning_lilleFerdinand orienterede sig mod Middelhavs-
landene og Isabella mod De Kanariske Øer og Amerika. Derfor er det mere præcist at sige, at det var kastillianere, der erobrede De Kanariske Øer, selvom danske rejse-
bøger normalt skriver, at det var spaniere. Der var nemlig på dette tidspunkt endnu ikke tale om et samlet spansk rige, selvom begrebet ”Hespania” var opstået.

Da erobrerne bosatte sig på Tenerife, opstod en række smukke byer især på den frodige nordø. Fælles for mange af byerne er, at de ligger lidt inde i landet i sikkerhed for pirater og angreb fra bl.a. engelske skibe, der forsøgte at erobre de strategisk vigtige øer. De to rigeste byer er La Laguna og La Orotava, der stadig emmer af fortidens umådelige rigdom og kultur. La Orotava havde sin egen havneby Puerto de la Orotava, der senere blev til Puerto de la Cruz, mens La Laguna i dag er vokset sammen med Santa Cruz de Tenerife.

Den vigtigste havneby i 15- og 16-hundredårene var dog Garachico. Det var herfra sukkerrør og vin blev udskibet til salg i bl.a. England og Flandern, især den søde og yderst populære Malvasia vin. Desværre blev Carachicos havn ødelagt af lavamasser, der strømmede ned over byen i maj måned 1706. Herefter mistede den før så rige by sin betydning, men ligger i dag som et af Tenerifes smukkeste, gamle byer.

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_gaarden_med_traevaerk_lilleBåde universitets-, og bispebyen La Laguna, den rige La Orotava med de smukke træbalkoner og Carachico besøges af Frantz og et tv-hold, og undervejs interviewes lokale eksperter og programmernes gennemgående guide, den kompetente og meget vidende José Ramón Gonzáles Duranza.

Næste del af ”Tenerife på kryds og tværs” kommer til at handle om øens storslåede natur bl.a., El Teide National Park, Mascakløften og de grønne laurbærskove i Anagabjergene.


Programmet er støttet af: Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark samt Turismo de Tenerife. 

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_dansere_lilleTenerife paa_kryds_og_tvaers_Jose_Ramon_lille
 
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.