Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Tenerife på kryds og tværs (2:3): Naturen

Tenerifes natur er smuk og yderst varieret fra det knastørre syd til det frodige nord, og midt på øen troner El Teide.

Ingen rejse til Tenerife uden at besøge Teide Nationalpark. Det er en ubeskrivelig oplevelse, som dk4´s Frantz Howitz og hans gennemgående guide José Ramón Gonzáles Duranza deler med seerne i denne del 2, der handler om Tenerifes natur.

Da der er meget strikse regler for brug af drone på Tenerife, har dk4´s fotograf ikke fået tilladelse til selv at lave luftfotos. Heldigvis har Turismo de Tenerife i stedet stillet de mest fantastiske luftoptagelser til rådighed for dk4, så man virkelig får en fornemmelse af hele Teide Nationalpark med de mange kratere – og ikke mindst får man mulighed for at komme med helt op på El Teides top.

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_Naturen_Teide_lilleTeide Nationalpark er omgivet af et fredet skovområde, og både her og omkring El Teide er der anlagt ikke mindre end 35 vandrestier af forskellig sværhedsgrad. Netop vandreture er et af de store tiltag, som Turismo de Tenerife gør meget ud af ikke blot omkring Teide, men overalt på den smukke ø, der byder på kæmpe naturoplevelser.

Et af de helt populære steder at vandre er gennem Masca-kløften. Det er en tur på ca. 3 ½ time, som er storslået, men også risikabel. Man kan nemlig nemt komme til at skride i de mange løse småsten på den ofte stejle sti. Sker det, at man kommer til skade, er det svært og bekosteligt at blive bjærget, så Frantz og hans tv-hold afstod fra at gøre forsøget med et tungt kamera og stativ. Til gengæld nød de den smukke landsby Masca, der lå isoleret hen, indtil der blev bygget en landevej ned til byen i 1971. Siden er Masca blevet én af Tenerifes store turistattraktioner.

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_Nturen_Masca_Musik_lilleI Masca mødte Frantz en af byens beboere Rafael, der har et lille værksted, hvor han bygger det specielle instrument timplen. En Timple er et lille femstrenget instrument, der ligner en okulele, men har en helt anden lyd. Sammen med sin kone Blanca giver Rafael en smagsprøve på et stykke lokalt folkemusik. En stor del af Tenerifeprogrammernes underlægningsmusik er for øvrigt indspillet specielt for dk4 af Dani Garcia og Seve Díaz på henholdsvis timple og spansk guitar for at give seerne den ”rigtige lyd af Tenerife”.

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_Naturen_Anaga_lilleDet sidste naturområde, Frantz besøger, er nordøens frodige Anaga-bjerge, der mange steder er dækket af laurbærskove. Helt tilbage i Tertiærtiden var store dele af Jorden dækket af laurbærskove, men i dag findes de kun ganske få steder bl.a. på nogle af De Kanariske Øer. Det skyldes specielle klimatiske forhold, hvor luftstrømme ude fra Atlanterhavet presses i vejret af bjerge. Herved dannes der tåge. De små vanddråber sætter sig på laurbærtræernes blade, hvorfra de drypper ned og skaber et fugtigt mikroklima og så meget vand, at det kan føres ud til resten af nordøen. Dette gør, sammen med større regnmængder end på sydøen, Nordtenerife til et frugtbart område med bl.a. vindyrkning.

Netop vinen har historisk set været med til at gøre Tenerife til en velhavende ø – specielt i 16- og 1700-årene, hvor især den søde og populære Malvasiavin blev eksporteret til England og Flandern.

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_Roque_de_las_Bodagas_lilleDet var et besværligt arbejde at få de mange vintønder bragt ud til de store skibe, der lå for anker ud for Anaga-bjergene. Brændingen var – og er stadig – så hård, at skibene ikke kunne komme helt ind til land. I stedet blev tønderne skubbet ud til de ventende skibe. Det foregik i en bugt ud for en klippe, der fik navnet ”Roque de las Bodegas”. Lige i nærheden ligger en lille landsby Taganana, hvortil der, i lighed med Masca, er bygget en landevej. Det gør et besøg meget lettere i dag end før i tiden, hvor man kun kunne komme dertil fra havsiden eller over bjergene ad en grussti.

Både Taganana og Roque de las Bodegas er i dag ved at udvikle sig til nye udflugtsmål for oplevelseslystne turister, der her både kan få en fornemmelse af det lokale liv og fryde sig over de flotte landskaber og det dramatiske Atlanterhav, hvis høje bølger slår ind mod den forrevne klippekyst.

Programmet slutter af på tapasrestauranten ARCON i hjertet af Puerto de la Cruz. Her serveres efter Frantz´ mening, øens bedste saltede kartofter med den specielle Mojosovs tilberedt efter ejerens hemmelige familieopskrift. I Puerto de la Cruz lægges samtidig op til del 3, der kommer til at handle om turismens Tenerife.


Programmet er støttet af: Den Spanske Stats Turistbureau i Danmark samt Turismo de Tenerife.

Tenerife paa_kryds_og_tvaers_Naturen_Salute_og_paa_gensyn
 
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.