Interview med Hansi

Schlagerklubben har fået mulighed for et eksklusivt interview med Hansi i anledning af udgivelsen af den nye CD.


Servus Hansi, din nye CD har titlen, ”Bergsinfonie”. Hvad skal vi forestille os med den titel?
Hansi: Mange små iagttagelser og erindringer, som jeg siden min barndom har gemt i hjertet. I sangene forsøger jeg at udtrykke disse minder. Denne harmoni, som jeg stadig mærker i bjergene. Det er min bjergsymfoni. 
 
I bjergverdenen hersker der fred og total ro, tænker de fleste. Er det sådan, eller findes der måske en slags symfoni ikke kun af toner, men også af duft- og smagsindtryk?
Hansi: Duften af hø og urter har jeg stadig i næsen, når jeg tænker på min barndoms højtliggende enge, og jeg hører ko-klokkernes klang og vinden, der bruser i træerne. Nogle gange savner jeg stilheden, denne utrolige ro, især når sneen om vinteren dækker naturen. Flyvemaskiner og biler fandtes stort set ikke den gang, og fjernsyn og radio var luksus, lige som telefonen var det. Min bedstefar fortalte mig meget, og jeg kunne godt lide at lytte til ham. Alle har sådan nogle erindringer og indtryk. Det vigtige er, at man ikke glemmer de lykkelige øjeblikke og heller ikke de mennesker, man delte dem med. Det er øjeblikke, som ingen kan tage fra os. I tankerne bærer vi disse billeder, dufte og følelser med os. Sådan som jeg gør med tiden som lille dreng oppe i bjergene.  Også respekten for naturen har siden min barndom været dybt forankret i mig - skønheden i selv de mindste ting. Men den er også en urkraft som når, fx et uvejr rammer bjergene. Den, der har oplevet det bare én gang, holder altid øje med vejret, før han tager på tur i bjergene.

Hvilken musik, hvilke tekster præsenterer du med den nye CD?
Hansi: Det hele kredser på en måde hele tiden om kærligheden. Om man bor i byen eller på landet – når man er forelsket, så tiltrækkes to forelskede hele tiden af hinanden. Når sådan en kærlighedshistorie udtrykkes på dialekt, så fortælles den smukkest, synes jeg, og den lyder særlig smukt sammen med vores traditionelle musik.
Jeg har oplevet så mange lystige stunder og aftener med musikken. Om man sidder i en hyggelig kreds med venner eller ved en koncert – det er ren og skær livsglæde, når vi fester sammen med musik.

Hvordan kan man som sanger, tekstforfatter og komponist lade sig inspirere af bjergverdenen?
Hansi: I bjergverdenen er der tusindvis af magiske øjeblikke, der for mig er en gave. Allerede når jeg står op og kigger ud på bjergene, mærker jeg en frihed, og livsglæden er straks til stede hos mig. Hver eneste dag er for mig en dyb lykke. 

Bjergverdenen har altid haft stor betydning for dig, men hvilken rolle spille bjergene for dig i hverdagen?
Hansi: Jeg kunne i hvert fald ikke forestille mig at leve noget andet sted. Om sommeren vandrer jeg, om vinteren har jeg skiene på i bjergene. Bjergene er evige, når jeg kigger op på tinderne, så giver deres ophøjethed over tiden mig ro i sindet og også styrke. Deroppe er intet af det vigtigt, der nede i dalen giver folk stress og sorg. Urene går anderledes her. Bjergene var der langt før vores tid, og de vil stadig stå der, når vi ikke er her mere.

Du har ofte sagt, at du ikke kunne forestille dig at leve i en verden uden bjerge, men kunne du så forestille dig igen at leve oppe i højderne på en såkaldt alpe- eller sætergård?
Hansi: Ja, i høj grad. Som dreng ville jeg være bjergbonde lige som min bedstefar. I fritiden kan jeg godt lide at være i naturparken, ganske enkelt ude i naturen eller på de højtliggende marker hos dyrene. En bondegård i Tyrol er en hjemstavn. Derfor siger man også altid, når nogen køber en gård, så køber vedkommende en hjemstavn. Og når man køber en lille bondegård, så har man købt ”a Heimattl”, som vi kalder det, altså en lille hjemstavn. Hjemstavnen er en gård med ca. 35 dyr. Det er ikke meget, men de små bønder i deres ”Heimattl” havde før i tiden kun to eller tre køer. Bare det at eje sådan en ”Heimattl” er noget helt særligt, og det kan være noget forskelligt for hver enkelt.
Mange af mine sange handler om bjergene og om vores hjemstavn. Når jeg er på farten i bjergene – til fods eller på ski, så har jeg altid musikken i tankerne. Også musik kan være en hjemstavn.

Den danske sommer var halvdårlig – også fordi der i år ikke var nogen Hansi Hinterseer-koncert i Danmark, siger mange af dine fans. Kommer du snart til Danmark igen – for at præsentere din nye CD, eller kommer du måske til jul?
Hansi: Det ser godt ud for 2018, for da kommer jeg igen på tourné til Danmark. Præcist hvornår, og hvor koncerterne foregår bliver snart offentliggjort på min hjemmeside. Men vi har også et par andre gode ideer, der måske kan bringe mig til Danmark allerede i 2017. Jeg glæder mig under alle omstændigheder til en gensyn med Danmark og danskerne.