Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Bøgerne i Bøgeskoven

”Bøgerne i bøgeskoven” er et møde med dansk litteratur, klassisk og moderne, for spøg og i alvor. Teksterne er udvalgt og bundet sammen med mellemtekster af Thomas Bredsdorff. I rollen som skuespilleren optræder Preben Harris.”Bøgerne i Bøgeskoven”

- femten danske digtere fra fem århundreder

En skuespiller går tur i skoven
Det er en sommerdag. Solsorten synger. Bøgetræernes blade vajer i vestenvinden. En skuespiller går en tur i skoven. Solen er ved at gå ned, fuglesangen holder op, skuespilleren bliver stille. Han får lyst til at sige noget om det, han ser og mærker. Ord trænger sig på. Så er det han ser dem for sig, dem der har været der før og sat ord på livet i landet med bøgeskoven. Dem hvis ord sommetider kan sige os mere end vore egne. En for en træder de frem for ham, digterne, som har sat deres præg på det sprog både skuespilleren og vi andre bruger, når vi oplever verden.

boegerne i_boegeskoven_01_jpg


Ludvig Holberg (1684-1754), Søren Kierkegaard (1813-1855), Jeppe Aakjær (1866-1930), Johannes V. Jensen (1873-1950), Leonora Christina (1621-1698).

Ordene fra femten danske digtere fra fem århundreder
Ordene har skuespilleren taget med sig tilbage fra skoven. Her kommer han for at give dem videre. Ord med vidt forskellig stemning: sorg, vrede, melankoli, jublende glæde. Ord af femten danske digtere fra fem århundreder. Skuespilleren har mødt Leonora Christina, kongedatteren der sad fanget i Blåtårn sidst i 1600-tallet og brugte pen og papir til at holde sig rank med.Fra det følgende århundrede, 1700-tallet, dukker der flere op, Holberg, Ewald, Wessel, som tilsammen spænder over et stort register, fra Bøgerne i bøgeskoven. Femten danske digtere fra fem århundreder, snusfornuftige tanker om parforholdets skærmydsler over satiriske smil og ironiske indfald til den dybe angst for mørket, som også fandtes i det århundrede, der er opkaldt efter det modsatte: oplysningens.

boegerne i_boegeskoven_02_jpg


Halfdan Rasmussen (1915-2002), Katrine Marie Guldager (1966-), Johannes Ewald (1743-1781), Steen Steensen Blicher (1782-1848), Herman Bang (1857-1912).

Guldalderen

Man kalder den guldalderen, den tid der fulgte i 1800-tallet, hvor genier som H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher og Søren Kierkegaard levede og skrev. Skuespilleren har mødt dem på sin tur gennem bøgeskoven. Også de spænder vidt, fra eventyrdigteren, der kan få ting til at tale, over outsideren fra den jyske hede til filosoffen bag de københavnske volde, der kunne få det danske sprog til at danse. I baggrunden, halvt skjult bag træstammerne, står en iagttager der ser det hele og kan finde ord for alt hvad han ser, Herman Bang.

boegerne i_boegeskoven_03_jpg


H.C. Andersen (1805-1875), Peter A. G. Nielsen (1952-), Klaus Rifbjerg (1931-), Johan Herman Wessel (1742-1785), Benny Andersen (1929-).

Hvad er sjælen, og hvad er det at være dansk?


Hvad er sjælen, og hvad er det at være dansk? De spørgsmål har Klaus Rifbjerg og Halfdan Rasmussen nye svar på, der udspringer af 1900-tallet. Johannes V. Jensen har været i skoven og hørt, set og aflagt beretning. Jeppe Aakjær fandt ord som ingen anden for den natur, som også hans landsmand Blicher så. I et hjørne af bøgeskoven, derovre hvor H.C. Andersen forsvandt, får skuespilleren øje på Benny Andersen. 


2000-tallet

Tiden står ikke stille, vi kommer ind i 2000-tallet. En del af de danske ord bliver båret af en ny slags musik. Skuespilleren møder Peter A.G. Nielsen. Og fra Katrine Marie Guldager hører han om nye måder fædre, mødre og deres børn er sammen på. Her er han, skuespilleren, tilbage fra sin rejse for at dele ud af de ord, han er stødt på hos dem, der har skrevet bøgerne i bøgeskoven.(kilde: Dansklærerforeningens forlag)


Materialet er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets Tips- og lottopulje.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.