Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

U-lands universitetet

dk4 er klar med en række TV-forelæsninger om U-landsforhold. U-landsuniversitetet handler om FN's otte 2015-mål for verdens udvikling (se: www.2015.dk ). 

Hver forelæsning består af en forelæsningsdel, en opponentdel og en spørgedel.

Oversigt:

Peter Lodberg om FN-mål 1: Bekæmpe fattigdom og sult
Der er 700 mio mennesker på verdensplan, der sulter. Men vi kan afskaffe sult på verdensplan, hvis vi vil, siger Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Peter Lodberg i denne forelæsning. Men hvad skal der til for at afskaffe sult og fattigdom? Er det bistand, økonomisk vækst eller en blanding af begge dele? Det handler denne forelæsning om. Opponent på forelæsningen er Steen Folke, Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

01 - Peter Lodberg: Fattigdom og sult

(Kræver Windows Media Player)

Vagn Berthelsen om FN-mål 2: Sikre grundskoleuddannelse for alle inden 2015
Hvor svært kan det være at sikre alle børn en grundskoleuddannelse? Ikke så svært, hvis vi vil. Forelæsningen af Generalsekretær for Ibis Vagn Berthelsen handler om mål og midler i kampen for uddannelser i den 3. verden. Og det er ikke ligegyldigt, hvilken uddannelse børnene får. Fx skal børn i Afrika ikke nødvendigvis have samme undervisning, som danske børn. Det påpeger Lektor Ulla Ambrosius Madsen i debatten om forelæsningen.

02 - Vagn Berthelsen ”Grundskoleuddannelse for alle

(Kræver Windows Media Player)

Janice Førde om FN-mål 3: Fremme ligestilling og styrke kvinders rettigheder 
I den 3. verden er det kvinderne, der har ansvaret for familierne. Det er fx ofte kvinderne, der sender børnene i skole. Derfor er det så vigtigt, at kvinderne også har rettigheder. Det handler om fremtiden. Det er forkvinde for Kvindernes U-landsudvalg (KULU) Janice Førdes budskab i denne forelæsning om ligestilling og kvinders rettigheder. Ligestillingskonsulent Elsebeth Gravgaard er opponent og pointerer, at ligestilling kræver at mændene er med.

03 - Janice Førde ”Ligestilling og kvinders rettigheder

(Kræver Windows Media Player)

FN-mål 4: Reducere spædbarnsdødeligheden og børnedødeligheden 
Forelæsningen aflyst. 

Vibeke Rasch om FN-mål 5: Reducere dødeligheden blandt gravide og fødende kvinder
Hvert år dør over 500.000 kvinder i forbindelse med fødsler. I virkeligheden er det ret enkle ting, der skal til for at sænke dét tal. Adgang til prævention vil for eksempel gøre, at kvinder i den 3. verden kun får de børn, de ønsker - og sænke dødeligheden betragteligt. Adgang til penicillin og uddannelse af sundhedspersonale vil ligeledes være store bidrag. Men det koster penge. Problemet er, at området er underprioriteret. Det fortæller læge og lektor ved Afdeling for International Sundhed ved Københavns Universitet Vibeke Rasch i denne forelæsning. Opponent er antropolog ved Københavns Universitet Hanne O. Mogensen.

05 - Vibeke Rasch “Dødelighed blandt fødende kvinder”

(Kræver Windows Media Player)

Anita Alban om FN-mål 6: Standse udbredelsen af HIV/AIDS, malaria og andre sygdomme, der truer menneskeheden inden 2015 
I nogle områder i Afrika er 40% af befolkningen smittet med AIDS. Det er en katastrofe for de samfund, det rammer. Og det er en katastrofe for de mange børn, hvis forældre dør af AIDS. Anita Alban, Direktør for EASE International, forelæser om AIDS-truslen. Og diskuterer med opponent Søren Brix Christensen (Læger uden Grænser) om pengene til AIDS-bekæmpelse skal gå til forebyggelse eller helbredelse.

06 - Anita Alban "Udbredelsen af HIV/AIDS"

(Kræver Windows Media Player)

Anna Lise Mortensen om FN-mål 7: Sikre en miljøvenlig og bæredygtig udvikling
Virksomhederne bruger størstedelen af verdens ressourcer og derfor har virksomhederne et særligt ansvar for at tænke på miljøet. Hele tiden. Men det er ikke nok. Der skal også miljølove til. Og kritiske forbrugere. Og så kan det ovenikøbet betale sig. Anna Lise Mortensen, Direktør for bæredygtighed i Novozymes, diskuterer med opponent John Kornerup Bang fra Verdensnaturfonden i denne forelæsning om miljøvenlig og bæredygtig udvikling. 

07 - Anna Lise Mortensen ”En bæredygtig udvikling”

(Kræver Windows Media Player)

Christian Friis Bach om FN-mål 8: Opbygge et globalt partnerskab for udvikling 
Hvis vi sænker toldsatserne i den rige verden og får en friere verdenshandel, kan vi løse mange af verdens problemer. Det er Lektor ved Landbohøjskolen Christian Friis Bachs budskab i denne forelæsning om globalt partnerskab. Men er det nok? Opponent Steen Folke (Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier) er kritisk overfor troen på en friere handel. Følg diskussionen i denne forelæsning i U-landsuniversitetet.
08 - Christian Friis Bach: Et globalt partnerskab

(Kræver Windows Media Player)
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.