Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Hallo Deutsch! - Til eleven

Hallo – willkommen - velkommen


Så skal du endelig i gang med tysk, og det skal du nok blive god til. Du kan allerede en masse tyske ord – selvom du måske ikke ved det, for der er mange ens ord på tysk og dansk. Det er ord, der stort set skrives på samme måde på dansk og tysk, men som måske udtales lidt forskelligt. Det finder du hurtigt ud af, når du går i gang med opgaverne her på platformen Hallo Deutsch!

Men der er også mange tyske ord, der ligner danske ord, og hvor der måske kun er et eller to bogstaver til forskel. Dem skal vi også se nærmere på.

For du kan lige så godt vænne dig til at være en slags sprogdetektiv, der hele tiden er på opdagelse efter tyske ord og vendinger, der ligner dansk så meget, at du roligt kan vænne dig til at gætte på eller regne ud, hvad de betyder.

Og så er der også tyske ord, som du måske kan gennemskue, når du tænker på, hvad du allerede kan fra engelsk og fra andre sprog. Du skal tage al din sproglige kunnen og fantasi og nysgerrighed med, når du nu går i gang med tysk.

Men du skal også hele tiden holde øje, hvilke tyske varer, produkter, firmaer – alt muligt fra Tyskland, der findes og omtales i Danmark. Det er meget. Prøv at holde øje med det.

Der er fx mange, der køber ind i BILKA, der er en forkortelse for "billig kaufen". Og så er der HARIBO, der er en fast del af sliksortimentet for mange danskere. Men firmaet er tysk, og navnet kommer fra grundlæggeren, der hed Hans Riegel fra byen Bonn.

Der er også alle de mange tyske biler på de danske veje. Et firma i Danmark kalder deres biler for "Das Auto".

Alt det skal du holde øje med og tale med dine kammerater om, for der er meget fra Tyskland i Danmark. Det kan alt sammen være til hjælp, når du skal lære tysk. Du kan for øvrigt også hele tiden teste din far eller mor eller en anden voksen eller dine kammerater for at finde ud af, om de ved det, du opdager med tyske ord og Tyskland i Danmark. Samtidig kan du så også hele tiden selv holde øje med, hvad du har lært. Skriv ned, tag notater, tegn, tag billeder, og optag lyd. Gem det, og kig på det med jævne mellemrum. Det er sjovt at se, hvad du kunne, da du begyndte, og hvad du kan efter hver måned.

Så – hallo - lad os komme i gang med Deutsch.


Tilbage til forsiden 

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.