Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 21 minutter
Dansktoppen

Hallo Deutsch! - Til læreren


Platformen Hallo Deutsch! er et digitalt undervisningsmateriale til tyskundervisningen i 5. klasse, men også til supplerende brug og til afveksling i den øvrige tyskundervisning, hvor læreren måtte finde det relevant.

Helt centralt for materialets opbygning og idé er opfattelsen af, at det mest motiverende for en elev, der skal lære tysk (eller noget andet), er, at han/hun hele tiden erfarer, at
han/hun kan klare det
han/hun bliver dygtigere og kan registrere det
får feed back fra læreren og bliver udfordret, men også at
der er en god stemning i klassen i tysktimen og ikke mindst, at
læreren er opmærksom på, at tysk som nyt fag er en kæmpe chance for den enkelte elev, og at
motivationen og nysgerrigheden overfor det nye fag er stor og at
det gælder om at bevare denne nysgerrighed og motivation og meget gerne udbygge den gennem hele forløbet.

Det er lærerens opgave, udfordring og inspiration til hver eneste time – og det er kombinationen af

lærerens faglige dygtighed
evne til at variere, justere, motivere i forhold til den enkelte elev
opmærksomhed omkring muligheden for, at den enkelte elev erfarer, at han/hun kan, bliver dygtigere
mærker lærerens opmærksomhed

der afgør, om faget tysk bliver en succes, og om den enkelte elev lærer så meget som muligt på det pågældende tidspunkt og ikke mindst bevarer lysten til at lære tysk i en proces og udvikling gennem hele uddannelsesforløbet og også gerne senere i livet.

Hele materialet er gennemsyret af den grundliggende opfattelse af, at eleven, når tyskundervisningen begynder, allerede har masser af erfaring med at lære – det være sig modersmålet, andre fremmedsprog, andre fag og andet. Og det gælder om fra første time at være opmærksom på dette og at inddrage denne erfaring som en vigtig ressource og motivationsfaktor.

Derfor tager Hallo Deutsch! udgangspunkt i de såkaldte internationalismer, der er ord, der går igen på flere sprog. Ja, der kan være forskel på begyndelsesbogstav og udtale, men det er stærkt motiverende for eleverne, når de første gang lægger mærke til alle de tyske ord, de umiddelbart kan regne betydningen af ud, fordi de er stort set ens md dansk.

Helt i tråd hermed er de ord, der ligner så meget, at man med en smule opmærksomhed og sproglig fantasi kan genkende dem. Det er de såkaldte cognates, som opmærksomheden også rettes mod fra start. Endelig er der princippet om interferens, der er opmærksomheden mod at inddrage, hvad man ved i forvejen om sprog og læring fra fx skolens andre fag, men også fra fritiden og hverdagen. Alle tyskelever har sproglige erfaringer, når de begynder på tysk, og det er derfor også et grundliggende princip at medtænke dette og at træne eleverne i at bruge disse erfaringer, når de lærer tysk.

Grundtonen er således: Du kan en masse, når du går i gang med tysk. Det skal du bruge, og det skal du bygge videre på.

Men derfor er det også helt principielt, at tilgangen til læring af tysk i Hallo Deutsch! fra den første time er at holde fokus på det, man forstår eller umiddelbart kan genkende, det man tror, man forstår og derfor tør gætte på betydningen af, det der kunne ligne noget fra et andet sprog, som man derfor kan bruge i forbindelse med forståelsen af tyske ord.

Først når alle andre muligheder er udtømt, bruges ordliste eller ordbog for at finde betydningen af et konkret ord – hvis dette er afgørende for at forstå, hvad et ord eller en tekst betyder.

Tilegnelsen af ord og vendinger, opbygningen af et ordforråd og en ordsamling som en kontinuerlig proces er på linje hermed et afgørende fokusområde i Hallo Deutsch!

Læg hele tiden mærke til, skriv ned, husk, brug, vær nysgerrig, find tyske ord. Vær en sprogdetektiv, lyder den grundliggende opfordring til eleverne.

Og i forlængelse heraf skal læreren fra første time følge op på elevernes tilegnelse af ord og kontinuerlige udvidelse af ordforrådet – gennem konkrete opgaver, sproglege og test, der giver den enkelte elev mulighed for at konstatere og fortsætte egen faglig udvikling.

Tæt forbundet hermed er den grundliggende fokusering på det sproglige bad, der skal forstås som opmærksomhed mod alle de tegn på tysk og Tyskland, der er i Danmark i den enkeltes hverdag: tyske ord, udtryk og vendinger, tyske varer, navne, butikker, personer, tv-programmer, musik. Det er en god idé at opfordre eleverne til at samle på dem, være opmærksomme på dem og meget ofte tale om dem i timerne.

Sidst men ikke mindst er det et grundliggende synspunkt bag dette materiale, at det er den enkelte lærers kendskab til og vurdering af klassen og den enkelte elev i den helt konkrete situation, der afgør hvordan materialet og andre materialer til tyskundervisningen skal bruges for at hele tiden at kunne sigte efter målet:

Dygtige, glade, velmotiverede tyskelever, der oplever glæden ved at erobre sproget, hele tiden at blive dygtigere og at kunne registrere den sproglige udvikling – men også at have de rigtige strategier til arbejde videre og holde motivationen, når det ikke længere går legende let.

Tilbage til forsiden 
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.