Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 32 minutter
Dansktoppen

Hallo Deutsch! - Til forældrene

Alle i Danmark ved noget om Tyskland, mange har været i Tyskland, nogle kan forstå og tale tysk, men langt færre end dem, der kan engelsk. Få kan tysk på professionelt niveau. Tyskland er stadig Danmarks nabo og vores største samhandelspartner, og kan man som dansker lidt tysk i Tyskland eller i Danmark, får man stor anerkendelse for det. Alt tyder på, at naboskabet og samhandlen med Tykland bliver endnu bedre de kommende år, og at det at kunne tysk på et eller andet niveau får stadig større betydning.

Derfor er det klogt, at dit eller jeres barn nu har valgt tysk og dermed skal i gang med endnu et fremmedsprog. Men det er også godt, fordi tysk faktisk er ret nemt at lære, og fordi der er mange ligheder mellem tysk og dansk og mellem tyskere og danskere.

Og så kan tyskundervisningen lige frem også være spændende og sjov. Et nyt fremmedsprog er en ny chance, og når dit/jeres barn begynder på tysk, har det allerede masser af erfaring med, hvordan man/han/hun lærer. Den første tyskundervisning bygger direkte oven på erfaringerne fra dansk og fra engelsk eller andre sprog, og i det her materiale, bliver der hele tiden lagt op til, at eleven skal bruge disse erfaringer, og at han/hun skal være nysgerrig og opmærksom over for tysk og Tyskland i sin hverdag. Her kan familien fint være med og støtte op omkring denne nysgerrighed og opmærksomhed overfor tyske ord, udtryk, varer, personer, begivenheder med relation til Tyskland, således at disse forhold indgår i familiens samtale om, hvad man ser og oplever.

Eleven bliver direkte opfordret til hele tiden at samle på tyske og vendinger og til at lægge mærke til tyske varer, personer, relationer til Tyskland i hverdagen. Her kan forældrene fint bakke op og følge med og selv indgå i jagten på tyske ord og tysk indflydelse i den danske hverdag.

Hallo Deutsch! tager konkret udgangspunkt i de ord, der stort set er ens på tysk og dansk. Dem er der mange af, fx Hotel, Lampe, Student og Hund. Du/I kan sikkert selv finde mange flere. Opmærksomheden på den slags ord er med til fra start at give eleven sproglig selvtillid og lyst til at lære, men også til at skærpe den sproglige opmærksomhed. Men hensigten er også fra start at indarbejde, at eleverne hele tiden søger efter det forståelige eller næsten forståelige i det talte eller skrevne tysk, man møder, frem for at fokusere på det, man ikke forstår. Det er en god strategi, der selvfølgelig kombineres med at bruge ordbog, når man ikke kan komme videre på den anden måde. Med den strategi bygger man hele tiden oven på det, man kan, og vænner sig til at kunne håndtere, at der hele tiden er noget, man ikke forstår helt, ind til det også bliver til noget, man har lært.

Det er også helt centralt i arbejdet med det her materiale, at eleven har fokus på at notere og gemme ord, vendinger og iagttagelser, men også at der hele tiden indgår originalt materiale fra Tyskland i form af lyd og billeder.

Det er altid sjovt at gå i gang med et nyt fag. Tysk er nemt i begyndelsen, og motivationen er høj, fordi den enkelte elev oplever succes, og det er tydeligt, at man hele tiden lærer noget. Denne personlige oplevelse af, at jeg kan, og jeg bliver dygtigere, er den største motivationsfaktor for de fleste elever, og derfor er der også i dette materiale meget fokus på hele tiden at give den enkelt elev mulighed for at arbejde med tysk på sit eget niveau og på sin egen måde, men især også for med jævne mellemrum at kunne konstatere, hvad man har lært, og hvor man skal arbejde lidt mere. I materialet indgår derfor også muligheden for at teste sig selv med mellemrum via testopgaver, der hele tiden har en tæt sammenhæng med det foregående arbejde.

God fornøjelse med tysk til hele familien.

Tilbage til forsiden 
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.