Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Havemagasinet: Beskæring

Beskæring af havens planter er noget af det som mange synes er svært. Hvordan skal man gribe det an? Kan planterne overleve? Hvor meget skal man klippe væk? Og hvornår er det bedste tidspunkt at beskære?

Se med i "Havemagasinet: Beskæring", hvor Louise Møller fra Haveselskabet guider dig til den rigtige beskæring af havens buske og træer – eller læs mere i artiklen herunder.


Guide til beskæring
Tekst: Louise Møller

Det kan måske være en hjælp at tænke på, hvorfor man gerne vil beskære sine planter, for planterne klarer sig i princippet ganske fint uden at blive beskåret. Der kan være flere grunde til at beskære fx for at tilpasse form og størrelse, skære syge eller døde grene væk, skabe lys og luft i kroen på frugttræer så solen kan modne frugterne eller forynge buske så de starter på en frisk med nye skud og flere blomster.

Væksten følger saksen

Et gammel ordsprog siger, at ”væksten følger saksen”. Med det skal forstås, at hvis man skærer mange grene væk, vil planten skyde mange nye grene efterfølgende. Omvendt hvis man kun skærer få grene væk, kommer der ikke så meget ny-vækst.
Når man for eksempel tynder ud i kronen på et frugttræ, ønsker man ikke at træet sætter en masse nye skud. Så er man lige vidt. Derfor kan man med fordel skære enkelte større grene væk frem for en masse mindre grene. Hvis man gerne vil forynge en busk, kan det derimod være en fordel med en kraftig beskæring, som vil få busken til at sætte mange nye skud der får flere blomster end de gamle grene.

nedskaering 800x450udtynding 800x450
Beskæring af buske

Den bedste måde at beskære løvfældende buske er ved at lave en såkaldt udtynding. Det er bedst at udtynde busken løbende med få års mellemrum, men du kan også godt udtynde en ældre busk, der ikke er blevet beskåret i en årrække.

Fjern cirka en tredjedel af de ældste grene lige over jordoverfladen. Det vil sætte gang i ny-væksten, så busken løbende bliver forynget og holder sig tæt og sund.

Sigt imod at beholde de unge oprette grene, der holder busken slank. Efter en udtynding består busken hovedsageligt af stærke yngre og få ældre grene.
Er busken blevet skæv og ranglet eller har den ikke blomstret særlig meget de seneste år, kan det være en mulighed at skære hele busken ned til 20-30 cm. Det er en drastisk metode, og ikke alle buske tåler en nedskæring, men det kan være en måde at give nyt liv til en gammel og ranglet busk. Man skal også være opmærksom på, at en nedskæring for nogle buskes vedkommende betyder, at man må undvære årets blomstring.

Buske kan med fordel beskæres om foråret inden løvspring og det er uanset om man laver en nedskæring af hele busken eller nøjes med en udtynding. Buske der blomstrer i det tidlige forår, skal ma først beskære efter blomstring, så man ikke snyder sig selv for det smukke syn. Det gælder bl.a. kejserbusk, forsytia og kirsebærkornel. De buske, som er følsomme overfor frost, fx hortensia og sommerfuglebusk, skal først beskæres i det sene forår når risikoen for frost er ovre. Endelig er der en gruppe af buske som udvikler sig smukkest helt uden beskæring. Det gælder fx magnolia, syrisk rose, japansk løn og koreakornel.

Havemagasinet beskaering_sommerfuglebusk_800x450Havemagasinet beskaering_hortensia_800x450
Beskæring af træer

Generelt udvikler de fleste træer sig smukkest uden beskæring, men der kan alligevel være tilfælde, hvor man med fordel kan finde værktøjet frem.

Træer har det med at blive store, også for store til en dansk parcelhushave. I stedet for at fælde kan man med beskæring holde dem i en passende størrelse. Generelt gælder det, at man skal undgå kraftige beskæringer af træer, og det er bedre at skære et par grene hvert år end at lave en kraftig beskæring hvert femte eller tiende år. Desuden skal man altid skære i en grenvinkel (hvor grene sidder fast på stammen eller sidegrenen sidder fast på hovedgrenen) når man beskærer. Det giver dels et pænere resultat, men det har også betydning for træets sundhed, da sårene nemmere helses efter beskæringen. Af samme rund er det vigtigt at lave et rent og lige snit.

Frugttræer kan med fordel beskæres for at sikre at der er lys og luft i kronen og for at holde træet i en højde, så frugterne er nemme at komme til. Beskæring af frugttræer sker bedst om sommeren, hvor træerne er i vækst. På den måde heler sårene bedre, og risikoen for svamp nedsættes. Ulempen ved at beskære om sommeren kan være er det er svært at se hvad man laver når der er blade på træerne, og derfor kan man alternativt beskære om foråret inden løvspring. Kirsebær og blomme skal man dog undlade at beskære om foråret. De skal beskæres om sommeren, da de har svært ved at hele sår og der for er ekstra udsat for svampeangreb hvis de beskæres før væksten rigtig er begyndt.

grenvinkel 800x450trae snit_800x450
Vær opmærksom på blødere

Der findes en gruppe af træer, de såkaldte blødere, som man absolut ikke må beskære om foråret. Det skyldes at de har en meget tidlig og kraftig saftstigning om foråret. Hvis man skære store grene af på dette tidspunkt, vil saften løbe ud af træet, og det kan svække træet voldsomt. Derfor skal bløderne først beskæres i sensommeren og først på efteråret. Blødere er bl.a. birk, ahorn, valnød og morbær.

Er du i tvivl?
Hvis du er i tvivl om hvordan og hvornår du skal beskære planterne i haven, så kan du spørge dig til råds hos det lokale havecenter, søge information på nettet eller i en af de mange bøger om beskæring der findes på markedet. En anden mulighed er at du prøver dig lidt frem. Se hvad der sker hvis du skær nogle grene væk. Hvordan reagerer planten? Det er en god måde at lære planterne i sin have at kende, men gå forsigtigt frem. De kraftige beskæringer kommer der ikke altid noget godt ud af, specielt ikke kraftige beskæringer af træer. Buske tåler bedre at man går til dem med saks og sav, men også her findes der undtagelser.

Havemagasinet beskaering_kirsebaer_2_900x405
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.