Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


Danefæ Top 10: 2012

Da dk4´s Frantz Howitz fik ideen til en årlig ”Danefæ top ti” liste i 2010, var det mest ment som en spøg, men også som en god mulighed for at få fortalt historierne om en række af de fine fund, der hvert år leveres ind til Nationalmuseet fra hele landet og får prædikatet ”Danefæ” hæftet på sig med efterfølgende dusør til finderne. 

Peter Vang Petersen Frantz Howitz_mindreNationalmuseets Danefæekspert Peter Vang Petersen var straks med på ideen og har nu på 3. år leveret alle de oplysninger, der skal til for – i samarbejde med Frantz Howitz - at udarbejde og tilrettelægge en ”Danefæ top ti liste” til visning på.

Hvad der var ment som en årlig fagligt funderet ”spøg” har nu udviklet sig til at blive en med spænding ventet tradition for dk4´s arkæologiinteresserede seere. Derfor er der også mange interesser på spil for både de professionelle museumsfolk og ikke mindst for de mange detektorarkæologer, der gør et stort stykke arbejde for at opspore fundområder rundt om i landet. Hver især synes selvfølgelig, at netop DERES fund er de mest interessante, og samlet set har året 2012 budt på en utrolig mængde stykker Danefæ ofte i yderst høj kvalitet. Det har gjort det til en svær opgave at få udarbejdet en retfærdig og fuldt ud begrundet ”Danefæ top ti 2012”, men nu er beslutningerne taget og listen klar til offentliggørelse på dk4 fra fredag den 18. januar kl. 22.00 med en række efterfølgende visninger på forskellige tidspunkter af døgnet.

Der er fund, man bare ikke KAN komme udenom, når der skal gøres status over de indkomne fund fra 2012. Et af dem er det store sølvkrucifiks, der blev fundet som en del af et større skattefund på Bornholm. Da dette fund blev offentliggjort, blev det straks en sensation, der gav genlyd i hele den danske presse. – I ”Danefæ top ti 2012” bliver det smukke 1100-tals krucifiks præsenteret sammen med alle de øvrige genstande, det blev fundet sammen med, bl.a. et sammenkrøllet kors, der er blevet ødelagt af en plov, samt ophæng, kæder, sølvbarrer og mønter. 
Barbarossa moent mindreIsær en stor sølvmønt fra den tyskromerske kejser Frederick 1 ”Barbarossa´s” regeringstid (død 1190) og en lille mønt udmøntet under Svend Grathe (død 1157) er interessante, fordi de daterer perioden for nedlæggelsen af sølvskatten, der har været møjsommeligt stuvet ned i en lille æske. Hele æsken er bragt til Nationalmuseets Konserveringsafdeling i Brede, hvor det endnu ikke er gravet ud. Derfor kan det stadig gemme på hemmeligheder.


Allerede nu er der nye fund, der kan komme i betragtning til næste års liste. I december måned indleverede en detektorarkæolog fx en sjældent smuk fibula i den såkaldte ”urnesstil”. Den er af bronze, men har været forgyldt. Modsat andre urnesfibulaer er denne ikke helt flad, idet slangens hoved stikker ud fra resten af smykket. Fundet blev gjort på en mark ved Øster Hornum nær Aalborg og vil blive erklæret Danefæ og udløse en dusør til finderen i løbet af 2013.

De mange fund, der kommer op til jordens overflade disse år, er spændende for os lige her og nu, men er i virkeligheden tegn på en krise for bevarelsen af den danske forhistorie. Ved dyrkning af markerne, skovrejsninger og nye store byggerier pløjes og graves der dybere end nogensinde før. Det bringer fortidens efterladenskaber op til jordoverfladen, mens alle øvrige historiske spor under jordens overflade er i stor fare for at blive ødelagt. I virkeligheden så arkæologerne allerhelst, at de mange genstande og andre af fortidens spor kunne blive bevaret sikkert i jorden. Det vil kræve restriktioner for landmændenes udnyttelse af deres egne marker, fredninger og evt. opkøb af store arealer, hvor man ved, der er ting af arkæologisk interesse.

Preparat mindreI gamle dage gik bondemanden bag sin plov og samlede oldtidsgenstandene op, efterhånden som de viste sig. I dag sidder landmændene højt hævet over jorden i deres store landbrugsmaskiner og lægger derfor ikke mærke til det, hvis de pløjer forhistorien op. Derfor er det et stort plus for dansk arkæologi, at detektorarkæologerne samarbejder med museerne og gør et stort arbejde for at indsamle og registrere fundene og fundstederne. Havde detektorarkæologerne ikke været der, ville store dele af vores nye viden om fortiden være gået tabt. – Selvom de mange fund er et krisetegn, venter vi spændt på, hvad 2013 vil bringe frem til næste års ”Danefæ top ti” liste.

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.