Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Annonce


En vandring gennem Kalundborgs højby

Trods sine syv middelalderhuse, to borgruiner, en ikonisk kirke og smukke beliggenhed har Kalundborg som turistby sovet tornerosesøvn gennem mange år.

Engang var Kalundborg én af det danske riges allervigtigste byer og landets administrative hovedstad. Det satte krigen mod Sverige 1658-60 en stopper for. Svenskerne besatte Danmark, og Kalundborg Slot blev nedrevet. Her havde det store tårn Folen ellers huset rigsarkiverne gennem århundreder, og her havde den danske konge ofte opholdt sig og bl.a. afholdt ”Danehof”. Kalundborg var dengang en rig by med fine borgerhuse, og flere af dem står tilbage den dag i dag. Hele syv velbevarede huse i Kalundborg kan datere sig til før Reformationen 1536.

En vandring_gennem_Kalundborgs_hoejby_Stenhuset_900På deres vandring gennem Kalundborgs højby besøger dk4´s Frantz Howitz bl.a. ”Stenhuset” sammen med middelalderarkæolog Martin Pavón fra Museum Vestsjælland. Både udvendigt og indenfor er ”Stenhuset” det mest oprindelige og velbevarede af middelalderhusene, mens der efter Kalundborg Slot i den østlige del af højbyen kun ligger de sørgelige rester.

Kalundborgs historie går tilbage til 1167, hvor Esbern Snare anlagde en borg lige vest for højbyen som en del af det netværk af borge, der blev opført for at forsvare de danske kyster imod vendernes mange angreb. 1167 var også året, hvor Esbern Snares bror, biskop Absalon, byggede sin borg i det, der senere blev København. Tidligere var det antagelsen, at 1167 var året, hvor København blev grundlagt. I dag ved vi, at der allerede i 1167 eksisterede en by, hvor Absalons borg kom til at knejse ude på Slotsholmen. Det samme gælder dog ikke Kalundborg. Her opstod byen i kølvandet på borgen og blev anlagt på den 400 m. lange og 200 m. brede banke mellem borgen og slottet, som man i dag ved, blev grundlagt under Esbern Snare og ikke – som før antaget – i Erik Menveds regeringstid. Det er den gamle by mellem borgen og slottet, der kaldes ”højbyen”.

En vandring_gennem_Kalundborgs_hoejby_Kirken_fra_drone_900Esbern Snare og Absalon var af Hvideslægten. De havde en fosterbroder, prins Valdemar – senere Valdemar den Store – der blev født fire dage efter at hans far, Knud Lavard, var myrdet. Det var dette magtfulde trekløver Esbern, Absalon og Valdemar, der kom til at skabe grundlaget for det Danmark, vi kender i dag, og her spillede Kalundborg en hovedrolle. I dag ligger byen glemt og upåagtet hen. Alt for få kender til Kalundborgs historie og store potentiale som turistby med mange seværdigheder. Bl.a. kan man besøge ruinerne efter Esbern Snares borg, der blev genfundet i 1907 samme år, som man stødte på ruinerne efter Absalons borg. I Kalundborg er det dog den femtårnede Vor Frue Kirke, der er den helt store attraktion.

En vandring_gennem_Kalundborgs_hoejby_Martin_Pavon_i_kirken_900Set udefra står kirken som et monumentalt vartegn for Kalundborg og minder os om fortidens storhed. De fem tårne er symbolet på ”det himmelske Jerusalem”. Kirken blev da også bygget i en tid, hvor mange danske stormænd drog på korstog i kampen for at generobre Det Hellige Land, der var faldet i muslimernes hænder. Når man kommer indenfor i kirken, forbløffes man over arkitekturen, hvor fire elegante granitsøjler bærer hele det mange tons tunge midtertårn. I 1827 gik det galt. En nat styrtede midtertårnet i grus, men i 1871 var det det genopført og står nu, så det ikke er forbundet med nogen fare at besøge den smukke, historiske kirke fra begyndelsen af 1200-tallet.

En vandring_gennem_Kalundborgs_hoejby_Museet_900At beskæftige sig indgående med Kalundborgs historie er mere et fravalg end et valg, så meget er der. Sammen med Martin Pávon har Frantz Howitz valgt at koncentrere besøget til udelukkende at gælde højbyen. Her finder man også den gamle, smukke købmandsgård Lindegården, der huser Kalundborg Museum. Op af en beskyttet sydmur står et kæmpe morbærtræ, der blev plantet i 1700-årene, samtidig med at den yngste del af gården blev opført. I 1907 stod Lindegården for at skulle nedrives og vige pladsen for et nyt beboelseskvarter, der også indbefattede et større, ubenyttet græsareal vest for gården. Det var her, man til alles store overraskelse fandt resterne efter Esbern Snares borg, der havde henligget bogstaveligt talt hensunket under jordens overflade gennem århundreder. Det blev Lindegårdens redning.

En vandring_gennem_Kalundborgs_hoejby_Korsriddertapet_900På Kalundborgs Museum kan man blandt meget andet bese en 12 meter lang gobelin skabt af vævere i Vestsjælland efter Claus Jørgensen Muldstrups design. I 12 billeder fortæller billedtæppet historien om Kalundborgs tidligste historie fra grundlæggelsen i 1167 og frem til den 15. juni 1219, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen under en sejrrig kamp i det nuværende Estland.

En vandring_gennem_Kalundborgs_hoejby_Martin_Pavon_ved_Mad_Money_900Den nyere tids historie er dog også repræsenteret på Museet. Her har Martin Pavón valgt at fortælle historien om det amerikanske bombefly ”Mad Money II”, der måtte nødlande på det yderste Asnæs en januar-nat i 1944 efter et mislykket bombetogt over Kiel. Alle ombordværende blev reddet, men kom i tysk fangenskab, hvor de overlevede. I dag har Kalundborg Museum stadig kontakt med efterkommere efter ”Mad Money II´s” besætning. Fra januar måned 2019 kan man bese en nyopstillet udstilling om denne lokale hændelse, der har tråde til USA, hvor historien er kult blandt flyentusiaster, og dem er der mange af.

”Hvorfor har Kalundborg ikke samme bevågenhed som turistby som fx Ribe”, spørger Frantz Howitz bl.a. Martin Pavón. ”Det er der flere grunde til”, er svaret – ”én af dem er nok mangel på branding af byen, men det er man ved at gøre noget ved”. – Et af tiltagene er dk4´s ”En vandring gennem Kalundborgs højby”, der er sponsoreret af Kalundborg Kommune.

En vandring_gennem_Kalundborgs_hoejby_FH_og_MP_900x405
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.