Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Gensyn på dk4: Bi Skaarups bedste - en kongelig middag for Chr. d. 2. på Sønderborg Slot

I samfulde 17 år sad Christian den 2. i husarrest på Sønderborg Slot. – Det fangenskab har der verseret mange myter om.

Det mest vedholdende er forestillingen om et hårdt fangenskab, hvor kongen i sin fortvivlelse vandrede rundt om bordet så mange gange, at det fik en dyb fure. – Det er en myte, og bordet findes kun på Carl Blochs maleri fra 1871. Til gengæld er historien så dybt forankret i den danske bevidsthed, at den er svær at komme til livs.

På Sønderborg Slot er der indrettet et helt rum, der omhandler Christian den 2. – Her er der bl.a. udstillet en opslået bog med nogle gamle regnskaber. – Bogen er én af de 10 bevarede regnskabsbøger, der viser, hvad der dag for dag blev indkøbt til kongens underhold, - og det er ikke så lidt. Bøgerne fortæller, at Christian den 2. levede i et ”kristeligt, kongeligt og fyrsteligt fangenskab” med masser mad, vin og øl på bordet.

Middelalderarkæolog Bi Skaarup var historisk madekspert. Ud fra indkøbslisterne har hun nu forsøgt at rekonstruere opskrifterne til nogle af de mange retter, som Christian den 2. fik serveret. Ved sin side har hun Frantz Howitz som sin køkkenskriver og medhjælper. – Resultatet er blevet en udsendelse på en lille times tid, hvor der laves kongeligt mad og fortælles Danmarkshistorie.

Mens maden koges, steges, bages og brases aflægges Sønderborg Slot et besøg. – Her fortæller daværende museumsinspektør Inge Adriansen historien om Christian den 2. og Sønderborg.

Bi Skaarup døde efter længere tids sygdom i 2014.

”Gensyn på dk4” giver mulighed for at se, eller gense, skatte fra dk4’s tv-arkiv. Udsendelsernes tekniske kvalitet er af ældre dato.
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.