Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter
Om 22 minutter
Gensyn på dk4

Annonce


Gensyn på dk4: Bi Skaarups bedste - fiskeretter til Frederik d. 2.s bord

På Frederik d. 2.´s tid var ferskvandsfisk udelukkende forbeholdt de kongelige borde. For almindelige mennesker var der hårde straffe for at fiske i søerne i bl.a. Grib Skov, der var kongens ejendom.

Netop Gribskov gemmer på en ikke udforsket kulturhistorisk ”hemmelighed”. De mange søer i skoven er nemlig dele af et sindrigt system af fiskedamme, som Frederik d. 2. lod anlægge. Her udklækkedes indsamlet fiskeyngel i en ”yngledam”. Derefter blev hele dammen tømt for vand og de små fisk indsamlet og ført videre til en ny dam – ”lejedammen”, hvor de voksede op, for til sidst at ende i én af ”spisedammene” ved Frederiksborg Slot.

Historien om Frederik d. 2.´s fiskedamme er én af de historier der fortælles, når madhistoriker Bi Skaarup og studievært Frantz Howitz går i køkkenet og tilbereder en fiskemenu med retter, der kunne være serveret ved det kongelige bord på Frederiksborg Slot.

Et godt eksempel på en ferskvandsfisk, der var yderst eftertragtet i Renæssancen er gedden. Her har BI Skaarup fundet en opskrift på ”geddepølser i pandekager” i én af datidens banebrydende kogebøger ”Ein new Kochbuch” forfattet af køkkenchefen Marx Rumpolt i 1581. Kogebogen er dedikeret til Frederik d. 2.´s storesøster Anna, der var kurfyrstinde i Sachsen. Med andre ord kunne de flere hundrede opskrifter i kogebogen nemt være eksempler på retter til Frederik d. 2.´s bord.

”Fiskeretter til Frederik d. 2.´s bord” blev optaget i Bi Skaarups kursuscenter for historisk madlavning på Falster.
Bi Skaarup døde efter længere tids sygdom i 2014.


”Gensyn på dk4” giver mulighed for at se, eller gense, skatte fra dk4’s tv-arkiv. Udsendelsernes tekniske kvalitet er af ældre dato.

Annonce

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.