Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Afstøbningssamlingen i Vestindisk Pakhus

Ved kajen i det indre København ligger Vestindisk Pakhus. Det blev bygget tilbage i tidernes morgen, hvor de store skibe kom sejlende med sukker og andre rigdomme fra kolonierne. I dag er pakhuset en skattekiste for folk, der er interesseret i kunst, arkæologi, historie og mytologi.

I dets indre kan man opleve nedslag i den moderne kunsthistorie – fra antikken og op til middelalderen, nøje udvalgt, bl.a. af den første danske leder af billedhuggerskolen Johannes Wiedewelt, kunsthistoriker Julius Lange og Bryggeren Carl Jacobsen. Her kan man se gipsafstøbninger af Michelangelos kendte værker, man kan se Pergamon-frisen, Venus fra Milano, Spydbæreren og Apollon Belvedere. Det er nok verdens næststørste og ældste gipssamling, hvor mange af værkerne faktisk er i bedre stand end originalerne rundt i Europa i dag. Nogle af dem, er de selvsamme afstøbninger, som Thorvaldsen lærte at tegne efter – afstøbninger gjort oven på originaler i en tid, hvor værket var vigtigere at formidle end originalens bevarelse.

Desværre er Afstøbningssamlingen så godt som lukket for offentligheden, personalet blev sparet væk – et besøgstal på 12.000 var ikke nok. Og nu er det måske bygningen, der bliver næste punkt i spareplanen.
Udstillingen har været pakket væk før, men blev reddet af Foreningen af Danske Kunstmuseer” tilbage i 80’erne. Dengang tog det 10 år at restaurerer den, og det kostede 20.000.000 kr., men i 1995 var den igen klar til at åbne for publikum.

I programmet taler vi med museumsinspektør Henrik Holm, der fortæller sagligt, men som også er personligt berørt, for skulpturerne og huset betyder noget for ham. Vi møder Bjørn Nørgaard, der i sin tid var med til at redde samlingen, og den moderne billedkunstner Rine Rodin, der som bruger og kunstner har arbejdet med afsæt i samlingen. Hvordan bestemmer vi om kunst og afstøbninger har værdi?
Nutiden kan ikke bestemme hvad, der havde værdi i fortiden. På samme vilkår som vi ikke kan bestemme, hvad der har værdi i fremtiden.

dk4 arbejder i øjeblikket på en serie om Den Kgl. Afstøbningssamling, dens omtumlede historie, og ikke mindst viften af de mange spændende fortællinger, der udspringer fra statuerne. Serien vil være at se på dk4 i 2020.

Afstoebningssamlingen i_Vestindisk_Pakhus_800x450Afstoebningssamlingen i_Vestindisk_Pakhus_4_800x450
sejlende
   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Rådmandsgade 55 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.