Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Min indre svinehund - Portræt af Jens Galschiøt

Jens Galshiøt har været en del af den anerkendte internationale kunstscene i årtier, hvor hans kunstværker og happenings har skabt røre, også i den politiske top.

Galshiøts klarsyn og evne til at illustrere det moderne menneskes udfordringer i forhold til etik og moral – med særlig fokus på det globale klima og på menneskerettigheder, er uovertruffen – og svær at ignorerer.

Efter at have været en del af verdensudstillingen i 1992, var det med Happeningen ”Den Indre svinehund” i 1993 at Jens Galshiøt for alvor entrerede den internationale scene. En happening, der forgik i 20 europæiske storbyer som ”street aktion” over 2 dage med mottoet "It''s not the foreigners but our response to strangers, which is a threat to our civilization”, altså det er ikke udlændinge, men vores behandling af fremmede, som udgør en trussel mod vores civilisation”. Det var et opråb til den ændring, der kom i samfundet og de tiltagende stramninger, der skete overalt i Europa, hvor grænserne lukkede mere og mere til. Den indre svinehund var et billede på hans egen ondskab, den ondskab vi alle bærer og som vi skal vælge til og fra gennem vores handlinger, også når krisen eller katastrofen truer.

Det næste store kunstværk ”Skamstøtten 1996” var en del af en happening, der stadig formår at skabe røre. Et værk, der vakte håb og tro i Hong Kong og Kina, men som også skabte en bølge, der var svær at kontrollere. Kunstens politiske sprog står tydeligere og stærkere end nogle sinde. Jens Galschiøt er – trods den tunge byrde af de mange liv, hans kunst påvirkede – i stand til at kæmpe videre, med det han kan, nemlig sit formsprog. Værker med stærke budskaber, happenings og installationer dukker jævnligt op fra galleriet i Odense.

Men hvorfra stammer hans kunnen, hvordan opnår man den ild, det kræver at sætte alt på spil? Få noget af historien om den unge søgende idealist, der af tilfældighedernes vej finder sit kald og sit sprog. Og ikke mindst bruger sin evne for at samle folk, give dem håb og inspiration til at kæmpe for deres sag – og tackle deres indre svinehund.


Se programmet allerede nu på dk4.tv


Se et spot for programmet her:

   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.