Ved at benytte denne side er jeg indforstået med brugen af cookies.
Du kan læse mere om vores persondatapolitik (GDPR) på denne side
Accepter

Os, der blev tilbage: Sarajevos symfoniske orkester i krig

I en tid, igen præget af krig i Europa, må vi ikke glemme det kaos, der var i begyndelsen af 90´erne i det tidligere Jugoslavien. Derfor er filmen "Os, der blev tilbage", som handler om Sarajevos Filharmoniske Orkester under krigen på Balkan, så vigtig at se eller gense!

Denne smukke dokumentarfilm, der havde premiere i 1998, tager seerne på en bevægende rejse ind i hjertet af Sarajevo under den belejring, som byens befolkning var udsat for.
Filmen blev produceret kort efter krigens rædsler. Der var lige indgået en våbenvile, men alligevel var der stor usikkerhed og kort til de frygtelige begivenheder, der rystede Europa i begyndelsen af 1990´erne.
Bag kameraet var et lille dedikeret hold, som med et kamera fortæller om de farer, som musikerne trodsede. Og om musikere, der satte musikken foran livet i en ægte hyldest til menneskelig ånd og kunstens kraft.
Da instruktøren og fotografen, sammen med sit lille hold, satte sig i et fly og rejste til det et totalt udbombede Sarajevo, blev de ved ankomsten mødt af billeder af beboelseshuse med enorme granathuller og udbrændte bygninger, og udbrændte biler, som lå forladt i grøftekanterne. Advarselsbånd mod miner. Men selv midt i de frygtelige ødelæggelser, kunne man se folk bag de beskadigede facader, nu bag store plastikpresenninger søge trøst i tv og musik om aften, når mørket sænkede sig.

Orkestret, som filmen er centreret om, holdt til i byens teater, der havde overlevet krigen. Musikerne åbnede varmt deres hjerter for filmholdet. Tre uger senere forlod holdet Sarajevo, mens byen stadig var plaget af usikkerhed og drama.

"Os, der blev tilbage" fanger essensen af Sarajevo under krigen og hylder menneskelig styrke og kunstens betydning selv i de mørkeste stunder. Filmen har tjent som en påmindelse om, at menneskelig ånd og udholdenhed kan overvinde selv de mest udfordrende omstændigheder.

Dette enestående filmprojekt minder os om vigtigheden af at dele historier fra fortiden for at forstå og værdsætte vores fælles historie og de ofre, der er blevet gjort.
”Os, der blev tilbage”, har her i 2023 fået en helt ny filmscanning, samt omredigering, så den kan vises i tidens format. Den har fået en ny titel, fra ”Sorg og Glæde” til ”Os, der blev tilbage.”


Se et spot for programmet her:


   

Arrangementer og Sociale medier

 
 
dk4 | Titangade 15 | 2200 København N. | Tlf. 7025 3535
© Copyright dk4. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.